Sjećate li se Sarajke?

Radiosarajevo.ba
Sjećate li se Sarajke?
U aprilu 1975. godine otvorena je Robna kuća Sarajka.

Na inicijativu čuvenog sarajevskog arhitekte, bečkog đaka i profesora na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu – Juraja Neidharta, donesena je odluka da se robna kuća pravi na do tada nepostojećem Trgu Oktobra u centru grada, prostoru koji se nalazio između Titove, Radićeve, Mis Irbine i nekadašnje Dositejeve ulice.

Na tom mjestu, u to vrijeme nije bilo nikakva trga, nego brojne zgrade, među kojima i ona u kojoj se nalazila stara kafana Istra, kultno okupljalište sarajevskih boema, potom zgrade kino Dubrovnika, kuglane, Gradske kafane, slastičarne Mali Oloman... Ovi, stari simboli Sarajeva porušeni su da bi se, po projektu Vladimira Vove Zarahovića, iz zemlje uzdigla robna kuća Unima.

Unima, koju prozvaše Sarajka, otvorena je na Dan grada Sarajeva, 6. aprila 1975. godine. Bila je to građevina nepravilne geometrije, koja je iz ptičije perspektive podsjećala na ogromnu plavu pahulju, piše Navigator. U njezinu suterenu nalazila se prodavnica bijele tehnike i samoposluga, na prizemlju i spratovima su prodavačice u borosanama prodavale robu u rasponu „od igle do lokomotive“, dok se na krovu nalazio restoran u kojem su generacije Sarajlija proslavile svoje maturske večeri.

Sarajlije ne bi bile Sarajlije kada svemu ne bi našle manu, pa su i novu robnu kuću, koja istini za volju i nije bila najljepša građevina na svijetu, često ismijavale, govoreći kako je najbolji pogled na nju onaj sa njezina krova, a zbog plave boje njezine fasade prozvaše je i najvećom policijskom stanicom na svijetu.

sarajka_nekad_facebook.jpg - Sjećate li se Sarajke?

Facebook: sarajka_nekad_facebook.jpg



S vremenom su se građani Sarajeva pomirili sa neophodnošću razvoja urbane jezgre njihova grada, pa su i robnu kuću zavoljeli i prihvatili je kao jedan od važnih simbola Sarajeva. Sarajka je u narednim godinama bila svjedokom Olimpijade, pred koju je na trgu ispred robne kuće uklesana velika olimpijska pahulja, ali i posljednjeg rata, tokom kojeg je znatno oštećena.

Po završetku rata još koju godinu stajala je Sarajka na svom mjestu kao simbol jedne završene epohe, da bi je početkom novog milenija zamijenio shopping BBI centar. Projektovanje centra povjereno je arhitekti Seadu Gološu.

Ovaj shopping centar, otvoren je uz svjetlosni show i vatromet 6. aprila 2009. godine. Sarajevo je tog dana dobilo moderan shopping centar, ali i prelijepi trg koji je postao mjestom susreta i druženja, te centrom kulturnih i zabavnih zbivanja. Trg danas nosi ime po najvažnijim stanovnicima Sarajeva – njegovoj djeci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije