Devedeset godina postojanja: Škola koja je iznjedrila brojne poznate ličnosti

Semra Dzaferovic, Faruk Zametica
Devedeset godina postojanja: Škola koja je iznjedrila brojne poznate ličnosti
Osnovna škola "Saburina" je jedna od najstarijih škola u gradu Sarajevu.

Ova lijepa zgrada izgrađena je 1926. godine, a zbog velikog broja učenika 1960. godine dograđen je još jedan objekat.

Ove godine, a na današnji dan, škola proslavlja 90 godina postojanja.

Tom prilikom ekipa portala Radiosarajevo.ba sa direktorom škole Rešadom Fočom koji nam je demantirao glasine o zatvaranju škole, te nam ispričao o problemima sa kojima se škola suočava kao i planovima za budućnost.

Naime, Samostalni savez sindikata BiH uputio je zahtjev Ministarstvu obrazovanja BiH u kojem navodi kako je obrazovni proces u ovoj školi doveden u pitanje. Odnosno, u zahtjevu se navodi da će doći do blokade rada ove ustanove i da je ugrožen ekonomski i obrazovni status ove institucije.

U Ministarstvu za obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo za Radiosarajevo.ba rekli su da su primili zahtjev upućen iz Sindikata, te da je ispitivanje navoda i utvrđivanje činjenica u toku.

Iz Ministarstva su naveli da iz dopisa nije jasno zbog čega se zaključuje da će doći do rada blokade škole, te da shodno tome nisu u mogućnosti ni komentarisati te navode.

Prema raspoloživim informacijama Ministarstva, razloga za blokadu nastave nema.

Također, iz Ministarstva navode da će, u okviru propisanih nadležnosti, upotrijebiti sve mehanizme koji su im na raspolaganju da situacija u OŠ "Saburina" ne dovede do neželjenih posljedica, a posebno da se na kraju nastavne godine ne dovede do bilo kakvih obustava nastavnog procesa. Navedeno je da nemaju informacije o inicijativi niti da planiraju pokrenuti inicijativu o zatvaranju ove obrazovne institucije.

“Nastava funkcioniše kako treba. Dobra je saradnja sa roditeljima, izuzetno dobra saradnja sa Općinom Stari Grad”, rekao je za Radiosarajevo.ba Rešad Fočo, direktor Osnovne škole “Saburina”.

“Mislim da nema razloga da se škola zatvori. Ove godine slavimo 90 godina postojanja. Ova škola iznjedrila je brojne poznate ličnosti poput akademika Kemala Hanjalića, Abdulaha Sidrana, Gorana Bregovića, Fahrudina Pecikozu...”, dodaje direktor. “Bila bi šteta da se ova škola zatvori, a ubijeđen sam da se neće zatvoriti.”

Školski objekat zaštićen je kao nacionalni spomenik, što podrazumijeva da se izgled zgrade ne smije mijenjati, a to predstavlja i izvjestan problem za ovaj objekat. Školsku fasadu je potrebno obnoviti, školu je potrebno utopliti, prozori dihtuju itd.

No, to nisu jedini problemi koje ovaj objekat ima. Sanitarni čvorovi nisu zamijenjeni od izgradnje škole, a i školska oprema je dotrajala. Trenutno uprava škole radi na poboljšanju i opremanju kabineta informatike, koji je bio muzejska vrijednost sa starim računarima.

Svečanom akademijom škola je danas obilježila 90 godina postojanja.

U videoprilogu pogledajte šta je o radu škole ispričao direktor Rešad Fočo i kako škola izgleda danas, 90 godina nakon njenog otvaranja...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije