Zetra će biti ponovo otvorena zbog jednog koncerta, problemi i dalje neriješeni

E. H.
Zetra će biti ponovo otvorena zbog jednog koncerta, problemi i dalje neriješeni
Foto: Radiosarajevo.ba / Zetra
Olimpijska dvorana Juan Antonio Samaranch, u kojoj više od pet mjeseci vlada zabrana održavanja javnih skupova zbog tehničke neispravnosti dvorane, uskoro bi trebala biti otvorena, ali samo na jedan dan.

Nakon što su ranije inspektori za protupožarnu zaštitu Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo donijeli rješenje o zabrani održavanja javnih skupova, resorno ministarstvo ovih dana dozvolilo je održavanje zabavnih manifestacija u popularnoj Zetri, ali samo na jedan dan.

"Prošle sedmice inspektori MUP-a KS-a obavili su kontrolni i inspekcijski nadzor nad KJKP ZOI '84 te su tom prilikom evidentirali da je menadžment ovog preduzeća uklonio sve ranije tehničke nedostatke, izuzev nabavke agregata za dodatno električno napajanje. Budući da je mnogo ranije najavljeno održavanje zabavne manifestacije u ovoj dvorani na dan 20. oktobra, mi smo privremeno dozvolili otvaranje dvorane, nakon što je menadžment iznajmio dodatni agregat", potvrdio je za Radiosarajevo.ba ministar unutrašnjih poslova KS-a Vedran Mulabdić.

On je posebno naglasio kako je otvaranje Zetre dozvoljeno, ali samo na jedan dan, te će rješenje o zabrani održavanja ponovo stupiti na snagu nakon ove manifestacije, sve dok se ne kompletiraju tehnički zahtjevi.

Iste informacije potvrđene su nam i iz menadžmenta KJKP ZOI '84, gdje su nam kratko kazali da je Olimpijska dvorana Zetra spremna za održavanje manifestacija i da je sistem vatrodojave završen.

Ipak, sindikat ovog preduzeća poprilično je sumnjičav kada je riječ o tehničkom obnavljanju ove dvorane, te ističu kako menadžment KJKP ZOI '84 "konstantno obmanjuje javnost".

"U našem preduzeću niko ništa ne smije reći, jer konstantno vlada diktatura. Katastrofa je u kakvim uslovima radimo, a imamo i bivših logoraša koji kažu da im je bolje bilo u logoru nego sada. Menadžment je donekle završio renoviranje vatrodojavnog sistema, ali onda su nabavili i neki papir na kojem stoji da je agregat ispravan. Inspektori su utvrdili kako to nije tačno što je još jedan dokaz obmane. Žalosno je da je trebalo gotovo tri godine da se nešto uradi, a nakon aktualiziranja tog problema uspjeli su za mjesec dana riješiti cijeli problem. Mi smo na to ukazivali godinama, a mnogi su zbog toga ustali i bez posla", pojasnio nam je Rašid Selimović, predstavnik sindikata zaposlenika KJKP ZOI '84.

Podsjećamo, problem s vatrodojavnim sistemom u Olimpijskoj dvorani Zetra nadležne inspekcije primijetile su početkom maja ove godine, nakon čega je MUP KS-a donio odluku o zabrani održavanja svih javnih skupova u ovoj dvorani. Tada je u javnosti istaknuto kako su zbog nedostataka i kvarova na vatrodojavnim sistemima bili ugroženi životi svi posjetilaca, a zbog ovih problema i rješenja MUP-a KS-a tada su odgođeni brojni najavljeni događaji u Zetri.

Uz sve to, građani Sarajeva i BiH ostali su bez jedne od olimpijskih ljepotica, u kojoj su održani neki od najvećih događaja u historiji grada.

Sada, nakon više od pet mjeseci, Zetra će biti otvorena za sve posjetioce, ali samo na jedan dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije