Zavod za javno zdravlje KS: Porast koncentracije štetnih tvari u zraku

Fena
Zavod za javno zdravlje KS: Porast koncentracije štetnih tvari u zraku
Mjerenja na automatskim stanicama pokazuju da je došlo do porasta koncentracije PM10 na svim praćenim lokacijama u Kantonu Sarajevo, upozoravaju iz Zavod za javno zdravstvo KS.

Na osnovu mjerenja i prognoze vremenskih uslova, ali i stepena ugroženosti zdravlja stanovništva, Operativni štab je proglasio epizodu ¨UZBUNE¨ za područje Kantona. Prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti, čije izmjene i dopune je Vlada Kantona usvojila na posljednjoj sjednici, epizoda  ¨UZBUNE¨ se proglašava kada referentne stanice pokažu vrijednosti, u ovom slučaju, koncentracija lebdećih čestica PM10 jednake ili veće od 400 µg/m3.

Koncentracije sumpordioksida i azotdioksida su na mjernoj stanici Otoka prešle dozvoljene dnevne tolerantne vrijednosti za protekli dan.

Trendovi za 25. decembar pokazuju, s aspekta uticaja na zdravlje građana, izrazito visoke vrijednosti koncentracija PM10, ali i ostalih polutanata.

Preporuke stanovništvu su najmanje moguće kretanje i izlaganje u periodu povišenih koncentracija tokom čitavog dana. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike.   

"Napominjemo da su vrijednosti izrazito visoke. Izlaganje iznimno visokim koncentracijama može imati ozbiljne negativne posljedice na zdravlje ne samo ugrožene već i zdrave populacije",  poručuju iz ZZJZKS te apeluju na građane da "pomognu svojim odgovornim ponašanjem da zajednički prevaziđemo ovaj period bez štetnih posljedica po javno zdravlje". 

Detaljne preporuke za stanovništvo su objavljene na web stranici Javne ustanove Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Zavod će i dalje kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Izještaj stručno tijela za danas govori da pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenja praga uzbune koncentracija PM10 predviđenih za proglašenje treće epizode ¨Uzbuna¨ (400 µg/m3) prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo.

Trenutne vrijednosti koncentracije čestičnih tvari PM10 bilježe blagi pad.

Prognoza Federalnog hidrometerološkog zavoda ukazuje na stabilne vremenske uslove u naredna 24 sata, koji pogoduju zadržavanju izuzetno visokih koncentracija čestičnih tvari u zraku. Generalno, situacija se neznatno poboljšava u odnosu na prethodne dane kada je u pitanju kvalitet zraka. Prosječne dnevne koncentracije azotdioksida i sumpordioksida su danas takođe u blagom padu, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije