Bivši ministar u Vladi KS poručio: Ako me kazne zbog tablica, idemo na sud

Radiosarajevo.ba
Bivši ministar u Vladi KS poručio: Ako me kazne zbog tablica, idemo na sud
Radiosarajevo.ba / Damir Marjanović
Reakcije na odluku Vlade KS o uvođenju "par-nepar" sistema saobraćanja u Kantonu Sarajevo pristižu sa svih strana, a brojne javne ličnosti pokazale su da se ne slažu sa ovakvom odlukom, posebno tokom Božića.

Jedan od onih koji su javno reagovali, putem svoje Facebook stranice, jeste i Damir Marjanović, aktuelni rektor Burch univerziteta, jedan od pokretača Građanske inicijative Socijaldemokrati i bivši ministar u Vladi KS.

"Po starom dobrom običaju, ljudi koji navodno vladaju Kantonom Sarajevo opet „benzinom gase požar“. Za razliku od mnogih neću kritikovati mjeru uvođenja par-nepar ili smanjenje rada Toplana, ali ću otvoreno pitati šta su predstavnici kantona uradili tokom proteklih 365 dana na prevenciji ovoga zagađenja, šta su učinili da na vrijeme (što podrazumijeva rok duži od 24 sata) upoznaju stanovnike tog istog kantona sa potezima i procedurama koje sada primjenjuju, da li će smanjiti račune za grijanje zbog smanjene isporuke toplotne energije", ističe Marjanović.

Dodaje i da je pogotovo neshvatljivo da se takva odluka uvodi u vrijeme praznika kada ljudi, koji su sedmicama ranije dogovorili porodične obaveze, sada neće moći uživati u prazničnoj atmosferi.

"Da ne bi slučajno ostalo samo na riječima, želim da najavim odgovornima da se sutra vraćam u Sarajevo i da broj tablica (za koji mi ne pada na pamet da ga provjeravam) mi možda i nije prilagođen ovoj odluci kantonalnih glavešina. Trebao bih ući iz pravca Zenice negdje oko 14:00 i stići svome ocu na Božični ručak – i vjerujte da ne postoji ta „ad hoc“ odluka koja će me u tome spriječiti.

Gospodo, očekujem, ako prekršim vašu odluku, da me kaznite, a ja ću na sudu da prebijam taj iznos sa iznosom koji sam morao platiti majstorima za bojler i veš mašinu koji su mi više puta popravljanja jer je voda iznenada nestajala i sa računom za struju, tj. razlikom zato što ne mogu navečer koristiti te iste skupe potrošače, jer već godinama mi uskraćujete ono što je u Sloveniji proglašeno osnovnim ljudskim pravom, iako ga redovno plaćam.

Naravno, ako me sutra na ulazu u kanton sačeka autobus ili taksi prevoz koji će me o trošku kantona Sarajevo odvesti do kuće, rado ću ostaviti automobil svojih potencijalno nepodobnih tablica izvan te meni drage kotline", poručio je Marjanović na kraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije