Svi nalazi na jednom mjestu: Novi mamograf i ultrazvučni aparati u "Skerlićevoj"

S. H.
Svi nalazi na jednom mjestu: Novi mamograf i ultrazvučni aparati u "Skerlićevoj"
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Zlatko Kravić

JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS od danas je bogatiji za jedan mamomat i četiri ultrazvučna aparata.

"Danas su stigla četiri nova visokorezulativna ultrazvučna aparata za potrebe ginekologije i radiologije ove ustanove koja su u vrijednosti od preko 260.000 KM izdvojena od Ministarstva zdravstva KS i budžeta Vlade", rekla je danas prilikom primopredaje ovih aparata ministrica Amela Sofić

Sofić je navela i kako je istovremeno reinstaliran jedan mamograf u vrijednosti od preko 650.000 KM iz Opće bolnice, jer je potrebniji primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na kojem će pacijentkinje moći raditi mamografiju i prevenciju karcinoma dojke.

"To je jedna vrsta saradnje između dvije ustanova, a za tu namjenu je Ministarstvo obezbijedilo oko 20.000 KM", rekla je Sofić.

Direktor Zavoda Mithat H. Kurtović zahvalio se u ime svih žena koje će koristiti ove aparate Ministarstvu i Vladi rekavši kako im je ovo najveći poklon.

JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS - undefined

Edin Forto, Zlatko Kravić, Amela Sofić i Mithat H. Kurtović

"Uspjeli smo ovaj mamograf koji je najsavremeniji u regiji prebaciti ovdje. Bit će velika ušteda i pomak u dijagnostičkoj metodi, jer nemamo laboratorije i materijalnih troškova. Aparat će raditi u dvije smjene, dakle radit će dva radiologa i dva inžinjera. Tako da hoćemo maksimalno iskoristiti ovaj aparat koji će biti namijenjen žena svim dobnim skupinama", rekao je Kurtović navodeći kako ga neće koristiti samo žene iz Kantona Sarajevo, već i iz drugih kantona.

Jedan od aparata bit će na Ilidži, u Vogošći itd

Kurtović je najavio da će vrlo brzo pokrenuti projekat o prevenciji karcinoma dojke zahvaljujući ovom aparatu, koji je nažalost u porastu u KS-u, te je istakao kako su uspjeli smanjiti procenat karcinoma grlića materice ispod svjetskog nivoa.

Zahvaljujući ovom aparatu, kako je naveo Kurtović, bit će brža dijagnostika.

"Snimci će moći slati bilo gdje elektronskim putem, neće više biti toliko čekanja i naravno, omogućit ćemo po potrebi i druga dva aparata da rade u dvije smjene", rekao je Kurtović dodajući kako je po pitanju karcinoma dojke velika gužva na Odjelu onkologije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, ali da će ovaj aparat ubrzati dijagnostiku i neće se više čekati mjesecima na nalaze mamografije.

Kako je naveo, sve dijagnoze na jednom mjestu - mamografija, ultrazvuk itd. moći će se obavljati jedino u ovoj ustanovi u Kantonu Sarajevo.

"Nadam se da je ovo samo početak da se zdravstveni resursi prerasporede tamo gdje pripadaju. Dakle, neko je kupio ovaj mamograf koji u Općoj bolnici nije imao šta da radi. Njegova prava namjena je prevencija raka dojke i njegovo mjesto je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mi smo odlučili da taj aparat dođe u prave ruke", rekao je direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Zlatko Kravić navodeći kako postoje drugi resursi, a kako mu se čini da se je Vlada raspoložena da se ti resursi pravilno rasporede i da konačno zdravstvene ustanove dobiju ono što im pripada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije