Koje kozmetičke i spa tretmane treba izbjegavati u trudnoći?

Radiosarajevo.ba
Koje kozmetičke i spa tretmane treba izbjegavati u trudnoći?
Svakodnevno smo okruženi povoljnim ponudama za razne tretmane (kozmetički, masaže, SPA...) i mnogi od njih bi mogli pružiti trudnici potrebno olakšanje ili učiniti zadovoljstvo.

Postoje tretmani u kojima trudnice mogu uživati bez problema (manikura, neke masaže, opuštanje u mlakim kupkama...), ali moramo biti oprezni jer postoje tretmani nesigurni za trudnice, kaže za Radiosarajevo.ba doktor Taib Delić, specijalist ginekologije i akušerstva.

Delić navodi one tretmane koji nisu sigurni i ne preporučuju se za vrijeme trudnoće.

"Tople kupke, saune te tretmane s oblozima treba izbjegavati jer podižu tjelesnu temperaturu koja nije sigurna za bebicu i može izazvati oštećenja ploda. Općenito, svako povećanje tjelesne temperature iznad 38,3 stepeni celzija može štetno djelovati na plod.

Ne preporučuju se ni tretmani s naglim promjenama temperature. Korištenje solarija se ne preporučuje u trudnoći zbog toplote i negativnog djelovanja UV zračenja na plod“.

Tretmani s eteričnim uljima

Bez obzira na to što su ulja prirodna, njihov hemijski sastav je takav da mogu štetno djelovati na plod ili izazvati iritacije kože, ističe Delić. Ulja koja treba izbjegavati u trudnoći su bademovo, bosiljak, breza, cedrovina, cimet, klinčić, komorač, jela, đumbir...

"Aromaterapija tretmane treba izbjegavati zbog osjetljivosti na mirise koji posljedično mogu izazvati dugotrajne mučnine i povraćenje. Koža trudnice je osjetljivija tako da isti preparati koje ste koristili prije trudnoće i pokazali su se dobrim u kozmetičkim tretmanima lica u trudnoći mogu izazvati iritacije i promjene na koži lica. Tretmane protiv strija (oprez - kreme s ftalatima) te bojenje kose se zbog mogućeg štetnog djelovanja na plod ne preporučuju u trudnoći.

Prije nego se odlučite za bilo koji tretman ili korištenje kozmetičkih preparata savjetujem vam da upitate svog ljekara", poručuje doktor Delić.

Za slušateljice Radija Sarajevo ovoga jutra Poliklinike Sunce Agram dodjeljuje tri 4D ultrazvučna pregleda za trudnice. Slušajte Jutarnji program koji traje do 11 sati i osvojite ovu vrijednu nagradu.

Planirano je da dobitnice nagrade zakažu pregled najkasnije do 1. septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije