Zalihić: U Sarajevu 3,89 posto građana pomogne osobi koja doživi srčani zastoj

Radiosarajevo.ba
Zalihić: U Sarajevu 3,89 posto građana pomogne osobi koja doživi srčani zastoj
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Adem Zalihić

Direktor Hitne pomoći u Sarajevu Adem Zalihić je podsjetio na važnost defibrilatora koji su građanima dostupni na javnim mjestima.

Pozivajući se na podatke Parlamenta Europske unije i Europskog registra o srčanim zastojima, Zalihić je istakao da se u Europi godišnje desi 400.000 vanbolničkih srčanih zastoja, te da preživi manje od 10 posto ljudi.

Naglasio je da preživljavanje osobe koja ima srčani zastoj znatno zavisi od toga koliko su građani educirani i koliko su dostupni dedibrilatori.

Zalihić je ukazao da samo 3,89 posto građana u prosjeku u Kantonu Sarajevo prilazi da pomogne osobi koja ima srčani zastoj, dok je u Europskoj uniji to 58 posto.
Defibrilator - AED - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Defibrilator - AED

Podsjećamo, 2019. godine na području Sarajeva je postavljeno pet defibrilatora na javnim mjestima - na Dobrinji, Kulturno-sportskom centru Skenderija, Sportsko rekreativnom centru Safet Zajko, Vijećnici i Apoteci Stari Grad.

Iz Hitne pomoći Sarajevo su podcrtali da upotreba defibrilatora od strane prolaznika može spasiti život osobi koja doživi srčani zastoj.

Postavljanje defibrilatora na javnim mjestima je projekat koji su zajednički realizovali Hitna pomoć i Grad Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije