Defibrilatori na javnim lokacijama u Sarajevu: Pogledajte kako koristiti uređaj

Radiosarajevo.ba
Defibrilatori na javnim lokacijama u Sarajevu: Pogledajte kako koristiti uređaj
Foto: Hitna pomoć KS / Kako koristiti defibrilator

U slučaju srčanog zastoja, prvih nekoliko minuta je ključno za život čovjeka. U tih nekoliko minuta život mu može spasiti sugrađanin - istakli su iz sarajevske Hitne pomoći 'Prim. dr. Silva Rizvanbegović'.

Sarajevo: Na Dobrinji postavljen prvi javni defibrilator 

Da bi građani bosanskohercegovačkog glavnog grada mogli pružiti odgovarajuću pomoć u slučaju srčanog zastoja, na Dobrinji je u utorak, 25. juna na javnom mjestu postavljen prvi defibrilator. On jedan od šest defibrilatora koji će biti postavljeni na još nekoliko lokacija u gradu.

Defibrilator - AED - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Defibrilator - AED

Do dolaska hitne pomoći, defibrilator se koristi za reanimaciju čime se može spasiti život.

Upotreba ovog uređaja može doprinijeti smanjenju broja smrtnih slučaja uzrokovanih srčanim infarktom. Iz Hitne pomoći su ukazali da je infarkt mnogo češći uzrok smrti nego saobraćajne nesreće.

Svaki defibrilator će biti postavljen na uočljivoj lokaciji i bit će obilježen natpisom AED (Automated External Defribillator).

Aner Duraković, medicinar i vozač Hitne pomoći: Spašen život je naš motiv

Zajedno s njim se nalazi sva potrebna oprema za pružanje pomoći. Riječ je o jednom od najboljih uređaja ove vrste, a koji će biti dostupan građanima Sarajeva - naglasili su iz Hitne pomoći.

U kutiji u kojoj je ovaj uređaj, nalazi se i uputstvo kako da ga koristite. Hitna pomoć je objavila i videouputstvo kako da pomognete koristeći uređaj. Zato je preporuka da pogledate ovaj edukativni videoprilog.

Sarajevo je jedan od gradova u svijetu koji su nešto ranije odlučili da urade isto - da AED mogu koristiti i građani onda kad je to potrebno.

Učiniti defibrilatore dostupnim građanima je korak ka cilju Centra za edukaciju Hitne pomoći da građane osposobi za pružanje prve pomoći. Između ostalog, kako su rekli, nastojat će da svaka osoba u radnom odnosu bude obavezana da zna pružati prvu pomoć, te da se znatno poboljša edukacija budućih vozača o prvoj pomoći.

Centar za edukaciju Hitne pomoći KS - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Centar za edukaciju Hitne pomoći KS

Postavljanje šest defibrilatora na javnim lokacijama je podržao Grad Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije