Zabranjen uvoz robe koja sadrži GMO

Radiosarajevo.ba
Zabranjen uvoz robe koja sadrži GMO
Print Screen / Federalna uprava za inspekcijske poslove

Dana 19.3.2021. godine, sanitarna inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na graničnom prijelazu (GP/MC) Aerodrom Sarajevo, u toku redovnog pregleda pri uvozu, zabranila je uvoz robe „Soy Protein Izolated“ a koji je namijenjen za ljudsku potrošnju porijeklom iz Kine.

Prilikom pregleda robe kod uzoraka „Soy Protein Izolated“ prema rezultatima izvršene analize i superanalize detektovano je prisustvo genetički modificiranih organizama (GMO) što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o genetički modificiranim organizmima („Službeni glasnik BiH“ broj 23/09) i Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe („Službeni list BiH“ broj: 2/92 i 13/94) te se kao takva ne može uvesti i staviti u promet.

Kako navode iz Federalne uprave, uvoz kontrolisane pošiljke je, u količini od 26.000,00 kg i vrijednosti od 63.700,00 USD, zabranjen i naređeno je vraćanje iste pošiljaocu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije