BiH uvozi mnogo toga: Ni kineska roba više neće biti tako jeftina

5
Radiosarajevo.ba
BiH uvozi mnogo toga: Ni kineska roba više neće biti tako jeftina
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Kineska roba koja stižu iz ove daleke zemlje mogla bi uskoro da poskupi, i to značajno, a s obzirom na to da je cijena transporta porasla oko 300 posto za godinu dana.

Nedostatak brodskih kontejnera doveo je i do kašnjenja isporuka iz Kine, a sve zajedno je drastično podiglo troškove prevoza koji su značajna stavka u cijeni robe.

U Bosni i Hercegovini procjenjuju da bi poskupljenje robe na tržištu moglo da se kreće između 20 i 25 posto, a sličan skok očekuju i u Srbiji, piše Blic

Trenutno o preciznom poskupljenju niko ne želi zvanično da priča, ali se trgovci i poznavaoci slažu u jednom - skuplji prevoz znači i veću cijeenu robe. Firme koje se bave uvozom kažu da će biti prinuđene da smanje svoju maržu, ali priznaju i da će deo tereta morati da snose potrošači.

Spas od većih cijena mogli bi jedino da budu alternativni načini nabavke i zaobilaženje direktnog uvoza robe iz Kine, navodi list. 

Kineska roba, podsjetimo, "preplavila" je tržište BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije