Za prostorna pitanja u Centru - stručno mišljenje sa Arhitekture

Radiosarajevo.ba
Za prostorna pitanja u Centru - stručno mišljenje sa Arhitekture
U prostorijama Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i dekan Arhitektonskog fakulteta Mevludin Zečević potpisali su sporazum o stručnoj saradnji u oblasti arhitekture i urbanizma.

Sporazumom je utvrđeno da će Arhitektonski fakultet pripremiti pojedinačne prijedloge projekata iz oblasti arhitekture i urbanizma prema prioritetima usklađenim sa Općinom, te učestvovati u kreiranju i realizaciji pojedinačnih projekata vezanih za šire područje općine, ali i njeno uže jezgro. Osim toga, predviđena je i savjetodavna saradnja po pojedinačnim projektima putem zajedničkog radnog tijela za arhitekturu i urbanizam, kojeg čine predstavnici općinske Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove i Arhitektonskog fakulteta.

Načelnik Ajnadžić je kazao da je ovaj dokument rezultat potrebe za stručnom saradnjom radi lakšeg planskog upravljanja u oblasti prostornog planiranja kao jednog od najznačajnijih razvojnih resursa Općine.

"Kada govorimo o ovoj oblasti želimo se više oslanjati na stručno mišljenje našeg fakulteta, jer imamo puno pokrenutih inicijativa za izmjenama i dopunama planskih dokumenata kao i puno zahtjeva za gradnju, gdje je konačna odluka uslovljena stručnim mišljenjem. Krajem prošle godine formiran je Savjet za urbanizam i prostorno planiranje čiji su članovi uvažene arhitekte. Želio bih da u ime Arhitektonskog fakulteta bude imenovana osoba koja će ući u ovaj Savjet, bez čijeg mišljenja i odobrenja ne želim donositi jako bitne odluke oko urbanizma i prostornog planiranja. Također, želim naglasiti da smo u općinskom budžetu planirali sredstva u iznosu od 10.000 KM za sufinansiranje organizacije simpozija iz oblasti arhitekture i građenja koji je planiran u ovoj godini", naglasio je Ajnadžić.

Osim razgovora o značajnijim projektima koji su planirani za realizaciju tokom ove godine, također je bilo govora o održavanju simpozija o rješavanju problema klizišta gdje je Općina Centar iskazala interes da sufinansira ovakav skup s obzirom da je do sada iz svog budžeta izdvojila oko 12 miliona KM za ovu namjenu. Prilikom posjete fakultetu, gosti iz Općine Centar su obišli višenamjensku salu zvanu ''Burence'', koju koristi osoblje i studenti Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta, za čije opremanje je Općina Centar izdvojila 20.000 KM iz svog budžeta, kao i 15.000 KM za rekonstrukciju prostorija u kojima je smještena biblioteka Arhitektonskog fakulteta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije