Za isticanje neodobrenih reklama: Kazne od 300 do 7.000 KM

Radiosarajevo.ba
Za isticanje neodobrenih reklama: Kazne od  300 do 7.000 KM
Foto:Općina Stari Grad / Općinsko vijeće Stari Grad izglasalo oštrije mjere
Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je na jučerašnjoj sjednici Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama odluke o postavljanju firmi, reklama i drugih sadržaja na građevinama i fasadama na području općine Stari Grad.

Usvojene izmjene predviđaju oštre kaznene odredbe onima koji bez odobrenja ili protivno odobrenju nadležnog organa istaknu firmu, reklamu, reklamnu vitrinu ili reklamni pano, displej, transparent, tendu, reklamnu zastavu, satelitsku antenu, klima uređaj i mural; zatim onima koji prilikom reklamiranja ističu proizvode i usluge čije reklamiranje je zakonom zabranjeno, te onima koji sve sadržaje navedene ovom Odlukom ne uklone po isteku važenja odobrenja.

Novčanom kaznom od 300 do 1.000 KM kaznit će se fizičko lice ili imalac radnje, pravno lice kaznit će se novčanom kaznom od 3.000 do 7.000 KM, a odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 1.000 do 2.000 KM.

Postojećom Odlukom o postavljanju firmi, reklama i drugih sadržaja na građevinama i fasadama i uređenju fasada na području općine Stari Grad Sarajevo, utvrđeno je da inspekcijski nadzor nad provođenjem odredaba Odluke vrši urbanističko-građevinska i komunalna inspekcija, svaka u okviru Zakonom propisanih nadležnosti. Kako se u praksi pojavio povećan broj bespravno izvedenih radova regulisanih ovom Odlukom, sa tendencijom daljeg rasta istih, na prijedlog Službe za opću upravu i inspekcijske poslove, a radi efikasnijeg i svrsishodnijeg provođenja inspekcijskog nadzora nad provođenjem Odluke, ista je dopunjena odgovarajućim kaznenim odredbama, po hitnom postupku.

Na  sjednici su usvojeni i Prijedlog Odluke o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana Sedrenik-lokalitet Mihrivode 3 i Prijedlog Odluke o provođenju izmjena i dopuna Regulacionog plana Sedrenik – lokalitet Mihrivode 3.

Vijećnici su primili k znanju informaciju o izboru kandidata za dodjelu općinske stipendije nadarenim učenicima i studentima i učenicima/šegrtima iz oblasti deficitarnih zanata, za školsku/akademsku 2017/2018.godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije