Sarajevo / Vuk novi stanovnik Pionirske doline nakon 26 godina

16. 04. 2018. u 12:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares:548

Pionirska dolina ima novu životinju, autohtonu, onu čiji lik je svojevrsni simbol našeg olimpijskog grada i čije se oglašavanje više od 20 godina nije čulo ovim rekreativno-zabavnim centrom.

Vuk, ustvari vučica, prekrasna i stara svega 18 mjeseci novi je stanovnik zoološkog vrta u Pionirskoj dolini. Ona, siva i razdragana već svoju nastambu smatra domom, navikla se i na prisustvo drugih životinja, ali i ljudi koji o njoj brinu, kao i posjetioce koji su ovih dana, u periodu njene adaptacije, bili u Pionirskoj dolini, saopćeno je iz KJKP Park.

S obzirom da ju je pronašao kao mladunče i da nije bila osposobljena za samostalan život u šumi, jedan naš sugrađanin zamolio je da joj dom upravo bude naš jedini zoološki vrt.

Pošto njegova "ljubimica" u šumi sada ne bi preživjela, a siguran da će upravo u Pionirskoj dolini imati i pravilnu ishranu, sigurnu nastambu, kao i potrebnu medicinsku njegu udomio je vučicu u sarajevski zoološki vrt. 

Prema njegovim riječima "siva mezimica" bit će vrlo brzo omiljena životinja i najmlađih posjetilaca Pionirske doline, a djeca će upravo tako moći i mnogo naučiti o krasnim životinjama koje žive u našim šumama.

Mlada vučica, na čijem smještaju i svim potrebnim pripremama se radilo u proteklom periodu, prema riječima veterinarskog tima koji se brine o njoj vrlo dobro je prihvatila svoju novu životnu sredinu, vrlo je vesela i radoznala i svakog svog gosta pozdravi gracioznom i pomalo hvalisavom šetnjom po svojoj nastambi. Tako, s obzirom na brojne posjetioce- goste i njenu "pozdravnu šetnju" gotovo cijeli dan je u otvorenom dijelu svoje nastambe i samo zbog obroka ulazi u drvene i kamene prostore- jazbine svog novog doma.

Time ustvari pokazuje i da je već prihvatila novo okruženje i da uživa u njemu. U posjetu joj dolazi i njen pronalazač, ali i njegov pas s kojim je još kao mladunče naučila da dijeli porcije hrane i kolibu.

Novim stanovnikom sarajevski zoološki vrt, bez obzira što njegov rad finansijski pomažu samo jedna do dvije institucije, nastavlja kontinuirano obogaćivanje svojih sadržaja, a osim što se radi o autohtonoj životinjskoj vrsti s naših područja, ovogodišnji april ostat će vrlo značajan u budućnosti, jer popularna sarajevska Pionirska dolina nakon tačno 26 godina opet ima vuka. 

Time će vučica osim djeci, biti interesantna i njihovim roditeljima koji ovu prekrasnu životinju nisu mogli vidjeti u našem zoološkom vrtu tokom svog odrastanje.

Svi koji žele upoznati novog stanovnika Pionirske doline mogu to učiniti što prije, a svaki dan u aprilu, ova zelena oaza u centru grada, otvorena je za posjetioce od 08,00 do 19,00 sati, stoji na kraju saopćenja KJKP Park.

NEMA KOMENTARA