Oaza prirode u Sarajevu: Pionirska dolina kandidat za Europsku uniju zooloških vrtova

E. H.
Oaza prirode u Sarajevu: Pionirska dolina kandidat za Europsku uniju zooloških vrtova
Sarajevski Rekreaciono-zabavni centar "Pionirska dolina" predivna je oaza prirode nadomak Sarajeva koja već decenijama mami brojne posjetioce iz BiH, ali i cijelog svijeta, kako bi uživali u brojnim sadržajima.

Brojni sadržaji koji se nude posjetiocima uskoro bi mogli biti posebno obogaćeni jer je Pionirska dolina, zajedno sa svojim zoološkim vrtom nadomak ulaska u Europsku uniju zooloških vrtova, što znači povećanje standarda ovog centra.

"Pionirska dolina primjer je zelene oaze i zaštićenog područja koje, pod nadzorom, može biti uređeno i sigurno za sve posjetioce, posebno za djecu. Ovaj rekreaciono-zabavni centar otvoren je 365 dana u godini, nedaleko od centra Sarajeva i predstavlja sjajnu mogućnost za odmor i zabavu", kazala je za Radiosarajevo.ba Aldijana Hamza, glasnogovornica KJKP Park, pod čijom ingerencijom se nalazi Pionirska dolina.

pionirska_dolina_zivotinje_rsa11.JPG - undefined

Aldijana Hamza

Njen kolega, doktor veterinarske medicine Vedad Škapur dodao je kako Pionirska dolina iz godine u godinu popravlja svoje kapacitete i na taj način se približava europskim standardima zooloških vrtova.

"Pionirska dolina u zadnjih sedam godina kandidat je za punopravno članstvo u Europsku uniju zooloških vrtova pa smo na taj način, da šaljivo kažem, dosegli stepenicu više od države. Samim tim mi moramo dostići norme koje nalaže Europska unija, pa je i za nabavku životinja potrebno obezbijediti sve uslove, kao što su posebne nastambe, hrana i drugo. Nakon toga, imamo priliku da potpuno besplatno dobijemo razne životinje", istaknuo je Škapur.

No, da bi dosegnuli taj nivo, za razvoj Pionirske doline potrebna su dodatna sredstva, kojima će biti obezbijeđena izgradnja novih kapaciteta i nabavka novih životinja. Uz to, poebna karakteristika Pionirske doline je to što je ona otvorena tokom 365 dana u godini, pa može postati i idealan turistički kapacitet glavnog grada BiH.

"Svake godine ulažemo sredstva kako bismo obogatili našu ponudu, te iznalazimo mogućnosti da nabavimo nove životinje i nove sadržaje. Posljednja ideja koju imamo, a za čiju realizaciju tražimo investitore, jeste postavljanje ledene plohe kako bi posjetioci i tokom zime imali zanimljv i neobičan sadržaj u kojem će uživati. Sve to, uz postojeće sadržaje, bilo bi mnogo novosti za sve ljubitelje prirode iz BiH i cijelog svijeta koji dolaze kod nas tokom cijele godine. Posebno je to slučaj sa gostima iz Azije, kojih je sve više čak i tokom hladnijih dana", dodala je Hamza.

pionirska_dolina_zivotinje_rsa15.JPG - undefined

Vedad Škapur

No, i pored poboljšanja svih tih kapaciteta zbog nedostatka sredstava nije moguća nabavka novih životinja u zoološkom vrtu Pionirske doline, barem ne ove godine.

"Za nabavku novih životinja potrebno je mnogo toga što mi, zbog nedostatka novca ne posjedujemo jer je za svaku životinju potrebno kreirati novu nastambu, kapacitete kao što je ambulanta za životinje, edukacija zaposlenika. Kada je riječ o postojećim životinjama imali smo jako mnogo podmladaka, pa su nam se rodile bebe kod klokana, lemura, lama, jelena i patuljastih koza, što je posebno obradovalo brojne posjetioce", zaključio je veterinar Škapur.

U nastavku u velikoj fotogaleriji i videoprilogu prošetajte s nama kroz Pionirsku dolinu i uživajte u brojnim sadržajima do prve naredne posjete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije