Vratile se deponije: Vlada Kantona Sarajevo zapošljava nove inspekcijske inspektore

Radiosarajevo.ba
Vratile se deponije: Vlada Kantona Sarajevo zapošljava nove inspekcijske inspektore
Foto: Facebook / Ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo je u svrhu jačanja kapaciteta inspekcijskih organa u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove dala danas saglasnost za upošljavanje šest inspektora u ovoj Upravi, saopćeno je.

Planirano je upošljavanje dva sanitarna inspektora, jedan tržišno – turistički inspektor i jedan inspektor za hranu.

Kako bi se ojačao sektor komunalne inspekcije, Vlada je danas odobrila upošljavanje dva komunalna inspektora. Potreba za ovim kadrovima u kontroli komunalne čistoće je nužna i vidljiva obzirom na nužnost stalnog praćenja stanja na terenu u ovoj oblasti.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture, Srđan Mandić se osvrnuo na nedavno okončanu dvomjesečnu široku akciju čišćenja Kantona. Prema njegovim riječima, osnovni cilj akcije je postignut, grad je očišćen i Sarajevo izgleda čistije nego ikad prije. Istovremeno, kroz tu akciju su detektovne slabosti sistema. Primjer je uklanjanje 130 divljih deponija, a prema informacijama sa terena, na preko 30 posto od evidentiranih lokacija, nakon okončanja akcije, ponovno su se pojavile ilegalne deponije.

"Pitanje komunalne čistoće je zajedničko pitanje svih nas i to je važna poruka koju smo kroz ovu akciju poslali građanima Sarajeva. Čuvanje i zaštita okoliša je, uz djelovanje komunalnih preduzeća, zakonska obaveza svih građana", naglasio je ministar Mandić.

Kroz ovu akciju je evidentiran i nedostatak komunalnih inspektora kojih trenutno ima samo tri i koji nisu kapacitirani da obrade sve predmete koje im dostave 60 komunalnih redara. Upošljavanje još dva komunalna inspektora biće značajno pojačanje rada na terenu uz zakonsko sankcionisanje svih koji odlažu otpad na mjestima koja nisu za to namijenjena.

"Ovo je samo početak jedne rigoroznije politike sa ciljem očuvanja i zaštite okoliša. Postoje ideje da se formira komunalna policija, vidjećemo i neka iskustva iz okruženja po tom pitanju. Kroz novi Zakon o komunalnim djelatnostima i Zakon o komunalnoj čistoći, redarima i inspekciji ćemo definisati veća ovlaštenja, bez preklapanja nadležnosti. Vidjećemo u kojoj mjeri i Ministarstvo unutrašnjih poslova može dati podršku inspektorima na terenu. Akcija čišćenja je završena, ali aktivnosti za čisto Sarajevo su tek počele", poručio je ministar Mandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije