Vlada KS izdvojila 2.800.000 maraka za nauku i inovacije

Radiosarajevo.ba
Vlada KS izdvojila 2.800.000 maraka za nauku i inovacije
Foto: Thinkstock / Naučnici, Ilustracija

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauku i mlade, Vlada Kantona Sarajevo  je usvojila Odluku o utvrđivanju namjene, kriterija i načina raspodjele sredstava za podršku naučnoistraživačkoj djelatnosti na području Kantona Sarajevo, saopšteno je.

Za ovu namjenu, kako je navedeno, osigurana su sredstva u iznosu od dva miliona i 800.000 maraka. 

Na ovaj način, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade želi osigurati mogućnosti za razvoj nauke i inovacija te ostvariti ciljeve koji su definisani Strategijom razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine, što podrazumijeva povećanje međunarodne vidljivosti i relevantnosti naučnoistraživačkih i visokoškolskih ustanova sa područja Kantona, poručili su iz Vlade sarajevskog kantona.

Objasnili su da je za sufinansiranje naučnoistraživačkih i umjetničkoistraživačkih te istraživačkorazvojnih projekata koji su od posebnog interesa za Kanton Sarajevo je izdvojeno milion i 900.000 maraka, a maksimalan iznos sredstava koji se može dodijeliti po jednom projektu je stotinu hiljada maraka.

Za sufinansiranje nabavke sofisticirane naučnoistraživačke opreme za organizacione jedinice Univerziteta u Sarajevu namijenjeno je 400.000 maraka.

Po stotinu hiljada maraka izdvojeno je na pozicijama za sufinansiranje:

- izdavanja naučnih časopisa,

- troškovi kotizacije na relevantnim internacionalnim naučnim konferencijama,

- organizovanja naučnih skupova na području Kantona Sarajevo na kojima se prezentuju radovi koji će biti objavljeni u citatnim naučnim bazama podataka za određeno područje istraživanja,

- pripremu i izradu aplikacije na EU-projekte i sufinansiranje njihove realizacije odobrenih EU- projekata te

- podrške autorima i koautorima naučnih radova objavljenih ili prihvaćenih za objavu u Wos-CC (Web of Science-Core Collection), a visina pojedinačnog iznosa za sufinansiranje po naprijed navedenim pozicijama zavisi od broja aplikanata, iznosa traženih sredstava i drugih relevantnih parametara, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije