Samo u BiH: Magistar hemije s prosjekom 9.7 radi kao šanker

Radiosarajevo.ba
Samo u BiH: Magistar hemije s prosjekom 9.7 radi kao šanker
Foto: Screenshot / Srđan Šabić

Odlaze nam djeca svakoga dana. Odlaze jer nemaju priliku da pokažu koliko znaju i umiju. I nije nikakvo iznenanđenje što odlaze. I ne treba se čuditi, posebno kada stigne vijest da jedan magistar hemije s prosjekom 9.7 radi kao šanker.

To je priča Srđana Šabića iz Kozarske Dubice, diplomiranog hemičara. Srđan je magistrirao na Prirodno matematičkom fakultetu u Banjoj Luci s prosjekom 9.7. Nije mu to puno pomoglo. Dobio je 50 odbijenica za posao u struci. Sada radi kao šanker.

Srđan kaže kako mu je najteži trenutak bio kada je morao reći roditeljima da je dobio posao šankera. To je posebno pogodilo njegovu majku.

"Bila je razočarana jer ipak ja sam hemičar sa 9,7 prosjekom, sa brojnim priznanjima, sve što sam ostvario i zna i ona koliko sam teško došao do ovog svega nije bilo svejedno. Bilo joj je jako teško, jer ipak kome bi bilo lagodno da kaže je slušaj dijete mi radi, on je izvrstan hemičar ali radi za šankom. Malo je apsurd ali Bože moj", kaže Šabić.

Morao je raditi i tokom školovanja jer ne dolazi iz imućne porodice. Radio je i u autopraonici kao vulkanizer. Zahvalio se i gazdi objekta u kojem radi što mu je dao priliku da radi bez iskustva.

"Rekao sam da ću naći svoj način da se zaposlim, da ću naći način da sam sebe uzdržavam da ne opterećujem svoje roditelje jer ipak imam mlađu sestru o kojoj se oni trebaju brinuti. Ja sam već dovoljno odrastao, uveliko i naučio sam raditi, tako da meni to nije strano", ističe Šabić.

Dao je sebi rok od mjesec dana da pronađe posao u Bosni i Hercegovini, a onda će putem kojim idu brojni mladi u posljednje vrijeme. Putem koji se zove odlazak iz Bosne i Hercegovine. Sutra će Srđan biti priznati hemičar, dobro plaćen i cijenjen u struci koja je izuzetno cijenjena u svakoj normalnoj zemlji svijeta. Sutra ćemo čitati naslove kako ima jedan Srđan porijeklom iz BiH i kako je zaslužan za neki veliki uspjeh Danske, Njemačke, Švedske, Švicarske, Kanade... I neka će, nadamo se da hoće. Ko je nama kriv kada su nam bitni neki drugi i drugačiji aršini...

"Imam ponekad osjećaj da se borim sa vjetrenjačama kao Don Kihot, ali niti sam ja Don Kihot niti imam snage da se borim sa tolikim vjetrenjačama. Do jedne određene granice da, ali onda jednostavno spustiš koplje i okreneš se, odeš dalje", kaže Šabić.

I da, Srđan je na naučno stručnoj konferenciji STES učestvovao 2017. godine i pobijedio je s najboljim radom iz oblasti prirodnih nauka. Pazite sad, želja mu je da doktorira, ukoliko bude u finansijskoj mogućnosti. I doktorirat će, jer, sreća prati hrabre...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije