Vlada KS-a potpisala kolektivni ugovor s doktorima: Bez štrajka povećane plaće

E. H.
Vlada KS-a potpisala kolektivni ugovor s doktorima: Bez štrajka povećane plaće
Iako veliki broj doktora širom FBiH učestvuje u generalnom štrajku, to nije slučaj u Kantonu Sarajevo gdje je danas potpisan i kolektivni ugovor između Vlade KS-a i Sindikata doktora medicine i stomatologije KS-a.

Riječ je o dogovoru kojim su ljekari garantirali da štrajka doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo neće biti, a nakon što su doktori uspjeli dogovoriti s Vladom da njihove plaće budu povećane u iznosu od 15 do 20 posto, u zavisnosti od pozicije.

Premijer KS-a Elmedin Konaković kazao je da su  da su od danas doktorima poboljšani uslovi, povećane plaće, ali da misli da uvijek može bolje.

"Najavljujem da će Vlada iz budžeta naredne godine izdvojiti značajna sredstva, koja niko do sada nije izdvojio, da poboljšamo materijal i sve uslove u zdravstvu", rekao je Konaković, te je dodao:

"Zahvaljujem se doktorima i sindikatu na dobrim pregovorima i drago mi je da oni nisu miješali u politiku u to kao neki drugi".

 Premijer KS-a je ocijenio da su plaće porasle od 12 do 20 posto, dodavši da sve to rade radi poboljšanja usluge građanima KS-a. U narednih godinu dana se. kaže on, očekuje bolje stanje. 

Izet Hoćko, predsjednik Sindikata doktora medicine je rekao:

"Na rođendan ovog sindikata postigli dogovor s Vladom i mislim da će ovo biti dobro za sve, ljekare, zdravstvo i građane, što će u konačnici dati bolje rezultate u zdravstvu".

Istaknuo je da je prvi razlog zadovoljstva je da su stigli do cilja i otvorili proces poboljšanja uvjeta.

"Dobro je da se neke stvari kreću nabolje i svi ćemo mi imati koristi. Moje je zadovoljstvo što je na ovaj način izbjegnut štrajk. Pregovori su bili dugi i mučni, ali međusobnim razumijevanjem stigli smo do cilja. Drugo je zadovoljstvo to što smo stigli do ovakvog, historijskog kolektivnog ugovora koji će urediti funkcioniranje mnogih dijelova u zdravstvu. Iza ovoga mi ćemo dati podršku našim kolegama u FBiH i nadam se da će za nas sve biti dobro na kraju", rekao je on.

Ministrica zdravstva Zilha Ademaj izrazila je zadovoljstvo što je nakon deset godina svim zdravstvenim radnicima povećana plaća i to u mandatu ove Vlade. Navela je da su potpisana dva kolektivna ugovora i svim ljekarima bit će popravljen status bez obzira u kojem sindikatu bili.

Podsjećamo, u ponedjeljak, 6. novembra počeo je generalni štrajk doktora medicine i stomatologije širom Federacije BiH, čime su ovi zdravstveni radnici željeli iskazati nezadovoljstvo trenutnom pozicijom. U gotovo svim kantonim tražili su da dođe do povećanja plaća doktora i ispunjenja još nekih zahtjeva, a prvi koji su uspjeli postići dogovor jesu doktori medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo.

Ipak, kako bi pokazali solidarnost s kolegama u drugim kantonima, zdravstveni radnici u KS-u će organizirati kratkotrajna okupljanja u vrijeme pauza u zdravstvenim ustanovama u KS-u.

Ono što je pozitivno jeste da su i u brojnim drugim kantonima pokrenuti pregovori s nadležnim sindikatima, kako bi štrajk bio obustavljen uskoro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije