Vildana Bešlija: Nijednom mladom čovjeku ne smije biti uskraćeno obrazovanje zbog manjka novca

6
Radiosarajevo.ba
Vildana Bešlija: Nijednom mladom čovjeku ne smije biti uskraćeno obrazovanje zbog manjka novca
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Vildana Bešlija

Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo ne predviđa besplatnu školarinu za djecu šehida, poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja te za djecu bez oba roditelja ako nisu iz KS.

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS, rješenje ovog problema vidi u osnivanju Fonda solidarnosti za navedene, ali i za druge kategorije studenata.

"Nijednom mladom čovjeku ne smije biti uskraćeno obrazovanje zbog manjka novca. Djeca šehida, poginulih boraca, ratnih invalida, djeca bez oba roditelja bez obzira jesu li iz Sarajeva ili ne, ako ovdje studiraju, moraju imati besplatno školovanje. Međutim, pored njih isto to moraju imati svi studenti slabijeg imovinskog stanja, stoga je postojeće kategorije potrebno proširiti. Zato sam tražila da se izvrši finansijska procjena koliko bi nas godišnje koštalo da osnujemo fond za takve studente", rekla je Bešlija.

Taylor Swift u novom izdanju kakvo niste vidjeli: Pogledajte ovaj spot

Taylor Swift u novom izdanju kakvo niste vidjeli: Pogledajte ovaj spot

Naravno, fond bi imao i kriterije za apliciranje, a osim potpunog finansiranja neki studenti bi bili djelimično finansirani, sve u zavisnosti od finansijskog stanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije