Vedran Mulabdić novi ministar za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo

Fena
Vedran Mulabdić novi ministar za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo
/ Vedran Mulabdić
Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici s 22 glasa "za", tri suzdržana i jedan "protiv", za ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo imenovala Vedrana Mulabdića iz SBB-a BiH.

Mulabdić je pred zastupnicima Skupštine KS-a položio i svečanu zakletvu.

Prije Mulabdića, ministar za unutrašnje poslove KS-a bio je Ismir Jusko, također iz SBB-a BiH, koji je imenovan nedavno za ministra za promet i komunikacije BiH.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je i Zakon o zaštiti od buke kojim se utvrđuju dozvoljeni nivoi buke, mjere zaštite od buke i način mjerenja buke, kao i granični nivoi buke usklađeni s namjenom prostora i vremenom dana, tako da ne ugrožavaju život i rad ljudi, a posebno njihovo zdravlje, te nadzor nad provođenjem ovog zakona, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu od buke.  

Jedna od odredbi zakona predviđa zabranu obavljanja radova, odnosno djelatnosti koje zbog buke ometaju noćni mir i odmor u naseljenim mjestima, od 22 do 06 sati idućeg dana.

Odredbe Zakona ne odnose se na buku od aktivnosti u domaćinstvu ili buku iz susjednog domaćinstva, buku koja nastaje u prijevoznim sredstvima, buku na radnom mjestu, buku od vojnih aktivnosti i aktivnosti na zaštiti od elementarnih nepogoda, prirodnih i drugih nesreća, kao i na buku kojoj su izloženi oni koji je stvaraju.

Također, Skupština KS-a je prihvatila i Nacrt zakona o arhivskoj građi, s obzirom na to da je ova građa dobro kulturne baštine i kao takva dio je svjetske baštine i uživa posebnu zaštitu, stoga će ovim zakonom biti poboljšan rad arhiva, a zabranjeno uništavanje arhivske građe.

Odlučeno je da javna rasprava o ovom nacrtu zakona traje 30 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije