Uskoro ćemo na jednom mjestu plaćati vodu, grijanje, smeće...

Radiosarajevo.ba
Uskoro ćemo na jednom mjestu plaćati vodu, grijanje, smeće...
U Kantonu Sarajevo uskoro bi u funkciju mogao biti pušten Centar za korisnike komunalnih usluga.

To će nam omogućiti da na jednom mjestu završe poslove vezane za sve komunalne usluge, od izdavanja potrebnih saglasnosti do plaćanja računa.

"Vrlo brzo ćemo krenuti u realizaciju ovog projekta i to će biti prvi takav centar u Kantonu. Osim bolje usluge građanima, biće omogućeno i kvalitetnije praćenje naplate komunalnih usluga Sarajevo-gasa, Vodovoda, Toplane i Rada, dok poduzeća Tržnice, Pokop i Park nemaju taj individualni dio komunalne potrošnje i oni će biti organizirani na drugi način", najavio je ministar komunalne privrede i infarstrukture KS-a Senad Hasanspahić.

O ovom i drugim prijedlozima poboljšanja djelatnosti komunalnih poduzeća bilo je riječi nakon današnje prezentacije pod nazivom "Pregled rezultata i moguća unapređenja rada javnih komunalnih poduzeća u Kantonu Sarajevo" kojoj su prisustvovali premijer KS-a Elmedin Konaković, te ministri Hasanspahić, ministri saobraćaja i finansija Mujo Fišo i Jasmin Halebić, te direktori kantonalnih javnih poduzeća.

"Cilj prezentacije bio je da se analiziraju izvještaji poduzeća iz 2015. godine i da se poslovni rezultati objedine na jednom mjestu, kao i da se stvori realna slika trenutnog stanja u komunalnoj privredi i razmotre mogućnosti njenog poboljšanja", kazala je direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč.

Navedeno je da se prednosti komunalne privrede ogledaju u vrijednosti kapitala koji iznosi oko 914 miliona KM, kao i vrijednosti stalnih sredstava od preko milijardu KM, da je ostvaren prihod od približno 269 miliona KM, te da je ukupni broj kupaca komunalnih usluga u Kantonu Sarajevo 442.000.

Kako je istaknuto, podaci upućuju na jedan jak, vrijedan i veliki sistem.

"Finansijski rezultati koji se ostvaruju nisu zadovoljavajući, kao i ekonomski pokazatelji, ali ako ih detaljnije posmatramo kroz društveno-ekonomsku zajednicu, socijalnu komponentu i cijene komunalnih usluga, razumjet ćemo koji su to ograničavajući faktori zbog kojih poduzeća ne ostvaruju bolje rezultate. To su ustvari neekonomska cijena komunalnih usluga i problematika dužničko-povjerilačkih odnosa između Toplana i Sarajevogasa koji imaju najveće obaveze u ukupnim obavezama komunalne privrede prema svojim dobavljačima", navela je Glamoč.

Kao preporuke za poboljšanje navedene su one koje se mogu brzo i uz male troškove realizirati te one koje zahtijevaju veće troškove, duži vremenski period i složenije strukturalne reforme.

Brza rješenja odnose se na formiranje zajedničkog centra za kupce, ali i na mogućnost izgradnje jedne zgrade u kojoj bi bio stacioniran zajednički centar za kupce i sva komunalna poduzeća kako bi riješila pitanje svojih poslovnih prostora na duži rok.

Radi poboljšanja organizacijske efikasnosti i efektivnosti jedno od ponuđenih brzih rješenja moglo bi biti i uvođenje sistema upravljanja tehničkom sigurnošću koje je uveo Sarajevogas, a na osnovu kojeg su ostvareni bolji rezultati u njegovom radu.

Prema riječima premijera Konakovića, pitanje osnivanja holdinga je nužnost, a budući naredni koraci u vezi s tim će dobrim dijelom biti definirani kroz donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi koji bi trebao biti usvojen u narednih šest mjeseci.

Formiranje zajedničkog računa komunalnih poduzeća, kao i uspostavljanje jedinstvenog registra korisnika komunalnih usluga, kao mjere poboljšanja rada komunalnih poduzeća, ostala su otvorena pitanja i bit će teme narednog zajedničkog sastanka, saopćeno je iz pres-službe Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije