Okončana ekološka akcija čišćenja otvorenog dijela Koševskog potoka

Radiosarajevo.ba
Okončana ekološka akcija čišćenja otvorenog dijela Koševskog potoka
Kako bi građanima osigurala što ugodniji ambijent za život, središnja sarajevska Općina predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem nastavila je praksu organiziranja ekoloških akcija čišćenja i uređenja javnih površina pod nazivom Neka Centar zablista.

Posljednja u nizu ekoloških akcija održana je u nedjelju, 4. juna 2017. godine. Naime, predstavnici Službe za civilnu zaštitu Općine, pripadnici DVD Bjelave, članovi mjesnih štabova civilne zaštite i zainteresirani građani čistili su i uređivali otvoreni dio Koševskog potoka, i to dio koji se nalazi prekoputa zgrade Općine Centar.

Nakon podjele potrebnog radnog alata i zaštitne opreme Haris Aganović iz Službe civilne zaštite Općine Centar upoznao je učesnike akcije s planiranim aktivnostima.

"Namjeravamo danas očistiti otvoreni dio Koševskog potoka, od mosta kod Alipašine džamije do ušća u rijeku Miljacku. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti Civilne zaštite Općine Centar, a sigurno je da ćemo nastaviti s ovakvim akcijama s ciljem da probudimo svijest građana da svi zajedno moramo raditi kako bismo stvorili ugodnije uvjete i prostor za život. U cilju preventivnog djelovanja na zaštiti od poplava ova lokalna zajednica od 2010. godine izdvaja sredstva za uređenje i sanaciju korita Koševskog potoka, a do sada je izdvojeno preko 500.000 KM", kazao je Haris Aganović, stručni saradnik u Službi za civilnu zaštitu Općine Centar.

Jedan od građana koji se rado odazvao ovoj akciji bio je Murat Šabanović, ratni vojni invalid, stanovnik Alipašine ulice.

"Ustao sam jutros i čuo na radiju da se održava ekološka akcija. Spremio sam se i došao pred Općinu Centar. Želim se zahvaliti načelniku Općine Nedžadu Ajnadžiću što je organizirao ovu akciju jer godinama se gušimo od smrada Koševskog potoka. Od Civilne zaštite sam dobio potrebnu opremu i namjeravam ostati danas ovdje sve dok ne završimo sve što je planirano", naglasio je Šabanović.

Prolaznici su znatiželjno prilazili i pohvalili akciju, ističući kako je ovo najbolji način da se pokuša probuditi svijest naših sugrađana o značaju zaštite životne okoline.

Podsjećamo da su tokom proteklog perioda uspješno okončane ekološke akcije uređenja zapuštenih površina na području općine Centar, a prije svih ona na Gorici. U dosadašnjim akcijama učešće su uzeli pripadnici mjesnih štabova civilne zaštite, volonteri Općine Centar, sekretari i predstavnici savjeta mjesnih zajednica, radnici komunalnih poduzeća Park i Rad, zainteresirani građani, te srednjoškolci koji su kroz društveno koristan i odgovoran rad, osigurali finansijsku podršku njihovim vršnjacima slabijeg imovnog stanja za odlazak na ekskurziju u 2017. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije