U općini Centar podiže se spomenik pripadnicima ratne specijalne policije

Radiosarajevo.ba
U općini Centar podiže se spomenik pripadnicima ratne specijalne policije
Veterani odreda policije Bosna od načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića dobili su urbanističku saglasnost za izgradnju spomenika.

Idejno reješenje za spomenik bosanskim specijalcima uradio je poznati konceptualni umjetnik Nebojša Šerić Šoba, a spomenik bi se trebao nalaziti u parku pored Druge gimnazije, tačnije prekoputa bivše Američke ambasade, saopćeno je iz Općine Centar.

Odluku o podizanju ovog spomenika, na inicijativu Udruženja Veterani odreda policije Bosna, donijelo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva, dok je lokaciju za izgradnju obezbijedila Općina Centar.

Spomenik bi trebao vjerno prikazivati grupu bh. specijalaca, koji se nalaze na uništenom neprijateljskom tenku i proslavljaju pobjedu.

"Općina Centar ima sluha i zna šta su borci učinili tokom proteklog rata. Odred policije „Bosna“ imao je 1.350 pripadnika, od kojih je 81 nažalost izgubio život, a nekoliko stotina ih je ranjeno. Očekivali smo da ćemo dobiti saglasnost, ali ipak je drugačije kada papir imamo u ruci", kazao je Željko Panić, predsjednik udruženje koje je iniciralo izgradnju spomenika.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da su specijalci zbog svoje iskazane hrabrosti zaslužili spomenik koji će podsjećati na značajnu ulogu u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

"Izuzetno sam obradovan što smo kao lokalna zajednica mogli dati svoj doprinos ovom izuzetno značajnom projektu. U narednom periodu planiramo uređenje kompletne Alipašine ulice, kako bi ona postala jedna od najreprezentativnijih ulica u užem gradskom jezgru", dodao je Ajnadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije