Sarajevo / Uskoro otvaranje pedijatrijskog odjela u JU Opća bolnica

09. 05. 2019. u 17:43:00 Fena

Shares:0

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić posjetila je danas sa saradnicima JU Opća bolnica 'Prim.dr Abdulah Nakaš' i razgovarala sa direktorom Zlatkom Kravićem i menadžmentom te zdravstvene ustanove o otvaranju odjela za pedijatriju.

Ministrica Sofić istakla je da je Ministarstvo iz budžeta za 2019. godinu obezbjedilo finansijska sredstva potrebna za nabavku opreme, dok je prethodne godine obezbjedilo sredstva za rekonstrukciju prostora.

Na prijedlog tog ministarstva, Vlada Kantona Sarajevo dala je i saglasnost za prijem doktora specijalista pedijatara i pedijatrijskih sestara/tehničara za rad na tom odjelu.

Direktor Kravić tom je prilikom kazao da je u toku tenderska procedura za nabavku opreme za pedijatrijski odjel te da se uskoro očekuje otvaranje.

"Također su započeti inicijalni dogovori o potrebi rješavanja problema hemodijaliznih pacijenata, obzirom na nagomilane probleme po pitanju te kategorije u Kantonu Sarajevo. Sadašnji prostorni kapaciteti Klinike za hemodijalizu KCUS su nedovoljni za pružanje tretmana novim uremičnim bolesnicima, jer se već radi u četiri smjene, te je neophodno pokrenuti aktivnosti s ciljem konačnog rješavanja adekvatnog liječenja hemodijaliznih bolesnika otvaranjem novih dijaliznih kapaciteta", navodi se.

Razgovaralo se i o potrebi rješavanja problema zbrinjavanja pacijenata koji zahtijevaju palijativnu i gerijatrijsku njegu, a za što također postoje pretpostavke za rješavanje u toj bolnici.

Ministrica Sofić i direktor Kravić, sa saradnicima, obišli su i Odjeljenje radiologije.

"Ovdje su u funkciji dva magneta i dva CT aparata, u dvije smjene, što je omogućilo smanjenje liste čekanja na te usluge. Također su obišli i Odjeljenje ginekogije i akušerstva, Dnevnu bolnicu, te nove renovirane prostore za pedijatriju. Dogovoreno je da se nastave razgovori o svim navedenim temama s ciljem pružanja što kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima Kantona Sarajevo, na čemu će Ministarstvo zdravstva i ta bolnica i dalje aktivno raditi", istaknuto je, navode iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

NEMA KOMENTARA