Defile antifašista u Tuzli povodom Dana pobjede nad fašizmom

Radiosarajevo.ba
Defile antifašista u Tuzli povodom Dana pobjede nad fašizmom

Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona i grada Tuzle, povodom 74. godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, organizovao je defile antifašista od Trga slobode do Spomen-kompleksa Slana banja u Tuzli.

Brojne delegacije položile su cvijeće na spomenik na Trnovcu, Josipu Brozu Titu i biste narodnih heroja, spomenik partizanskim brigadama, zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima BiH i Tuzle 1992.-1995. i civilnim žrtvama.

„Bosna i Hercegovina je ponovo rođena ZAVNOBIH-om i AVNOJ-em, a antifašizmom odbranjena 1992-1995.godine. Antifašizam je jedino pravo sredstvo za odbranu suvereniteta i kontinuiteta državnosti BiH“, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Predsjednik SABNOAR-a grada Tuzla Muhamed Čaušević smatra da danas fašizam nije u opadanju, već je u ekspanziji i svi se tome moraju oduprijeti, podjednako kako se treba oduprijeti i nacionalizmu, koji je izvor fašizma.

Održana je i akademija na kojoj su dodijeljene tradicionalne nagrade SABNOR-a TK za najbolje tematske literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola. Upriličena je i gostujuća izložba Muzeja Istočne Bosne "Tuzla je odabrala antifašizam".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije