Antifašisti marširali u Sarajevu: Spremni smo boriti se protiv zla

N. K.
Antifašisti marširali u Sarajevu: Spremni smo boriti se protiv zla
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Marš antifašista u Sarajevu

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, delegacija Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće i odala počast na spomen-obilježju "Vječna vatra".

Cvijeće su položili i predstavnici Predsjedništva BiH, Federacije BiH, te Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo.

Nakon 27 godina: Nad Sarajevom ponovo plamti Vječna vatra!

"Upravo sam došao sa Vraca gdje je nakon 27. godina upaljena Vječna vatra što najbolje ilustruje kakvo je vrijeme došlo u glavni grad Bosne i Hercegovine. Zasigurno se osjeti drugačija atmosfera za 9. maj nego prethodnih godina u Sarajevu, a razlog tome je što se danas - više nego ikada moramo boriti protiv fašizma koji je kod nas poprimio drugačiji oblik i involvirao se u razne političke ideje koje djeluju u našem društvu. Upravo na ovaj način, kroz Marš antifašista u Sarajevu, pokazujemo da postoji nada i ljudi koji su sremni da se bore protiv ovog oblika zla.", rekao je za Radiosarajevo.ba Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

Ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko rekao je da su ovo i dani kada se sjećamo svih onih koji su svoje živote dali da bi mi danas živjeli u miru, slobodi, nezavisnosti.

"Ne možemo zaboraviti mnoge bh. sinove i kćeri koji su dali svoje živote u narodno-oslobodilačkom ratu 1942-1945. kao i u odbrambeno-oslobodilačkom ratu iz perioda 1992-1995", istakao je Jusko.

Predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" KS Ismet Godinjak istakao je da se moramo boriti protiv fašističkih ideja, prvenstveno kroz edukaciju mladih i razvijanje svijesti o antifašizmu, ali i prihvatanje istine o protekloj agresiji.

"To je dugotrajan proces, ali moramo biti istrajni na tom putu", poručio je Godinjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije