Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM
Foto: Printscreen / Premijer Uk obišao novu zgradu Fakulteta zdravstvenih studija

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, u pratnji dekanese prof. dr. Arzije Pašalić i rektora Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rifata Škrijelja, obišao je novu zgradu Fakultet zdravstvenih studija na Bjelavama, gdje se uvjerio da su radovi na ovome modernom zdanju pri kraju, te da će studenti i nastavno osoblje dobiti prostor za učenje i rad po najvišim svjetskim standardima.

Fakultet zdravstvenih studija UNSA od osnivanja 1973. godine do sada nije posjedovao vlastiti prostor. Kapitalni projekt "Rekonstrukcija, investiciono održavanje i opremanje objekta Fakulteta zdravstvenih studija UNSA" iz Programa javnih investicija Kantona Sarajevo, a u okviru Projekta "Zeleni ekonomski razvoj III", projektne aktivnosti – Povećanje energetske efikasnosti u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini, kroz povećanje energetske efikasnosti objekata Paviljona VIII i IX za potrebe Fakulteta zdravstvenih studija, u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH, započeo je u 2020. godini i u finalnoj je fazi.

Radi se o rekonstruiranom, dograđenom, energetski efikasnom i modernom objektu koji ispunjava sve standarde, čime su se osigurali prostorni kapaciteti ukupne površine od oko 4.100 metar kvadratnih.

U 20 fotografija pogledajte kako je večeras bilo na Koševu i razdragane navijače na stadionu

U 20 fotografija pogledajte kako je večeras bilo na Koševu i razdragane navijače na stadionu

Kako se premijer Uk uvjerio tokom obilaska objekta, izvođenje radova prati unaprijed dogovoreni plan i dinamiku, te su u toku radovi na instalacijama unutar objekta, na sistemu grijanja, ventilacije, električnim instalacijama, instalacijama vode i kanalizacije, pripremni radovi na kotlovnici objekta i radovi na vanjskom uređenju.

Procijenjena vrijednost projekta, bez opremanja, je 6.500.000 KM, a projekt je finansiran najvećim dijelom iz sredstava kreditnog zaduženja Kantona Sarajevo u iznosu od 3.989.000 KM i vlastitih sredstva Univerziteta u Sarajevu – Fakulteta zdravstvenih studija u iznosu od 2.000.000 KM.

Lijepe vijesti: Uskoro ljetnjikovac u Ledićima za mališane iz Doma Bjelave

Lijepe vijesti: Uskoro ljetnjikovac u Ledićima za mališane iz Doma Bjelave

Postojećom investicijom se eliminirao rizik od nemogućnosti izvođenja nastavnog i naučnoistraživačkog procesa zbog nepostojanja vlastitih prostornih kapaciteta za realizaciju teoretske i praktične nastave u skladu s postojećim Nastavnim planovima i programima, Standardima i normativima za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području KS i Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Kako je rečeno tokom ove posjete, prema utvrđenom planu, završetak radova na novom objektu očekuje se do kraja maja 2024. godine, nakon čega se trajno rješava pitanje smještaja članice Univerziteta u Sarajevu i stvaraju se uslovi za nesmetano odvijanje nastavnog procesa, naučnoistraživačkog rada i razvoja Univerziteta u Sarajevu - Fakulteta zdravstvenih studija.

U akademskoj 2023/2024. godini na Fakultetu zdravstvenih studija je upisano 1.094 redovnih i redovnih samofinansirajućih studenata na sva tri ciklusa studija.

Premijer Uk je, ovom prilikom, naveo da i primjer Fakulteta zdravstvenih studija potvrđuje opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo da ulaže u infrastrukturu obrazovnih ustanova - od vrtića, škola, do fakulteta, kako bi mladi i njihovo nastavno osoblje imali što bolji ambijent za učenje i razvoj naučnog i istraživačkog rada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije