Uskoro moguća izgradnja kružnih tokova u općinama Vogošća i Centar

Radiosarajevo.ba
Uskoro moguća izgradnja kružnih tokova u općinama Vogošća i Centar
U skorijoj budućnosti nekoliko kružnih tokova trebalo bi biti izgrađeno na ulazu u glavni grad Bosne i Hercegovine iz pravca Vogošće, što bi itekako utjecalo na rješenje dugogodišnjih problema saobraćajnih gužvi na ovoj cesti.

O tome su danas, na inicijativu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića, danas razgovarali predstavnici ove općine sa predstanicima JP Ceste Federacije BiH, te sa predstavnicima općine Vogošća, Zavoda za izgradnju i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

Načelnik Ajnadžić ovom prilikom je istakao kako su glavni ciljevi projekti izmještanja dijela Alipašine ulice, izgradnja kružnog toka na Šipu, te pripreme za realizaciju projekta izgradnje Prve transverzale kroz općine Centar i Vogošća.

"Smatram da izgradnju kružnih tokova na postojećoj magistralnoj cesti moramo zajedno rješavati u općinama Centar i Vogošća, kako bi ovaj projekat dao željeni rezultat, odnosno smanjenje saobraćajnih gužvi", kazao je Ajnadžić.

Navedeno je kako bi vrlo skoro mogla početi izgradnja kružnog toka na ulazu u naselju Šip, te izmiještanje dijela ulice Alipašina, te bi ukoliko se okončaju planirani istražni radovi u roku od 15 dana, izvedba projekta bi mogla početi već u oktobru ove godine.

I načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je kazao da su u ovom projektu za Vogošću prioriteti izgradnja kružnih tokova na Kobiljoj glavi i vogošćanskoj petlji, za šta je ova općina izdala urbanističku saglasnost, saopćeno je iz press službe Općine Centar.

Kad je riječ o izgradnji Prve transverzale, na ovom sastanku je potvrđeno da Kanton Sarajevo ima spremno 25 miliona KM za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, od čega bi veći dio bio utrošen za područje općine Vogošća, na osnovu elaborata o eksproprijaciji zemljišta za izgradnju Prve transverzale, kojeg radi Zavod za izgradnju KS, dok će dio sredstava obezbijediti Općina Centar i Vlada Federacije BiH.

Općine Centar i Vogošća su izdale urbanističke saglasnosti za izgradnju dijela Prve transverzale. Urbanistička saglasnost Općine Centar obuhvata pojas od Kranjčevićeve ulice preko Bara do Hotonja odnosno do granice sa Općinom Vogošća, ukupne dužine oko 3,5 kilometra.

Prema proračunima, izgradnja dijela Prve transverzale na dionici od Kranjčevićeve ulice do Hotonja koštat će više od 215 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije