Upozorenje za stanovnike Kantona Sarajevo: Polen ambrozije u zraku

Radiosarajevo.ba
Upozorenje za stanovnike Kantona Sarajevo: Polen ambrozije u zraku

Iz Centra za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i Laboratorije za palinologiju saopćeno je da je u zraku prisutan polen visoko alergene biljke ambrozije, ali su utvrđene i niske do umjereno visoke koncentracije polena ostalih korova.

Pokazuju to rezultati mjerenja polena u zraku na mjernim stanicama Pofalići i Stari Grad.

"Važno je napomenuti da će se stabilizacijom vremenskih prilika naglo povećati polen trava, korova, a time i polen ambrozije. U tom pogledu, a u cilju sprečavanja pojave alergijskih reakcija, potrebno je pokrenuti akcije mehaničkog uklanjanja navedene alergene biljke i bezbjednog odlaganja prikupljenog biljnog materijala prije samooslobađanja polena", navedeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Poželjno je, kako su naveli, kositi što veće površine kako bi se zajedno sa ambrozijom uklonile i ostale korovske biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski, te dodatno narušavaju zdravlje stanovništva u Kantonu Sarajevo.

Osobama koje su alergične na polen ambrozije preporučuje se izbjegavanje ruderalnih i ostalih napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima. U cilju preventivnog djelovanja, osobama koje su alergične na polen preporučuje se da redovno prate izvještaje o koncentraciji polenskih alergena u vazduhu, dok se osobama koje imaju učestale alergijske reakcije preporučuje da se obrate svome ljekaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije