Stabilizacijom vremena očekuje se naglo povećanje polena u zraku

Fena
Stabilizacijom vremena očekuje se naglo povećanje polena u zraku
Pixabay / Ilustracija
Izvještaji Centra za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" za 2018. godinu potvrđuju da u zraku još nije konstatovan polen visoko alergene biljke ambrozije.

Međutim, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama konstatovane su visoke koncentracije polena ostalih korovskih biljaka. Koncentracije polena korova tokom istraživanog perioda juni-august su se kretale u intervalu od 20 do 286 pol. zrna po m3 na mjernoj stanici (MS) Pofalići, te od 21 do 263 pol. zrna po m3 na MS Stari Grad, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Jutros u Mostaru 23 stepena: Meteorolozi objavili prognozu do petka

Stabilizacijom vremenskih prilika naglo će biti povećana koncentracija polena korova, a time i polena ambrozije. U tom pogledu, a u cilju sprečavanja pojave alergijskih reakcija, potrebno je pokrenuti akcije mehaničkog uklanjanja navedene alergene biljke i bezbjednog odlaganja prikupljenog biljnog materijala prije samooslobađanja polena. Poželjno je kositi što veće površine kako bi se zajedno sa ambrozijom uklonile i ostale korovske biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski, te dodatno narušavaju zdravlje stanovništa u KS.

Osobama koje su alergične na polen ambrozije preporučuje se izbjegavanje ruderalnih i ostalih napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima. U cilju preventivnog djelovanja, osobama koje su alergične na polen preporučuje se da redovno prate izvještaje o koncentraciji polenskih alergena u vazduhu, dok se osobama koje imaju učestale alergijske reakcije preporučuje da se obrate svome ljekaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije