Upozorenje: Povećane koncentracije polena u zraku, izbjegavajte ove prostore

Radiosarajevo.ba
Upozorenje: Povećane koncentracije polena u zraku, izbjegavajte ove prostore
Arhiv / Ilustracija

Praćenjem koncentracije polena na dva mjerna mjesta u Starom Gradu i Pofalićima, te terenskim izlascima na području Grada Sarajeva, uočena je povećana koncentracija polena u zraku i na površini ravnih objekata, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

To je navedeno u izvještaju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo koje osigurava vršenje monitoringa polena u zraku putem Centra za ekologiju i prirodne resurse 'Akademik Sulejman Redžić' Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Kako je navedeno u saopštenju, treba istaknuti da su povećane koncentracije polena rezultat promjene vremenskih prilika tokom posljednje sedmice, kada su više temperature i dani bez padavina omogućili veću produkciju, a i duže zadržavanje u zraku polena onih biljnih vrsta koje trenutno cvjetaju.

Na području Grada Sarajeva radi se ponajviše o polenu vrsta iz porodica Pinaceae (borovi), Poaceae (trave) i Malvaceae, rod Tilia (lipa), istaknuto je.

Polen lipe se u manjim koncentracijama bilježi na mjernim stanicama.

Međutim,treba reći da je ovaj polen teži od polena drugih vrsta, te se rijetko diže na visinu mjernih stanica.

Tako je koncentracija ovog polena u zraku najveća u prizemnim slojevima, odnosno u radijusu kretanja.

Upravo zbog toga, s obzirom na mogućnost pojave alergijskih reakcija, potreban je oprez u izboru pravca kretanja.

Sitnolisna lipa (trenutno u punoj fazi cvjetanja) i krupnolisna lipa su umjereni alergeni, ali zbog broja stabala na relativno malom prostoru Grada Sarajeva, predstavljaju jak izvor alergija kod odraslih i djece, upozoreno je.

Ukoliko imate simptome alergijske reakcije, u toku intenzivnog cvjetanja lipe izbjegavajte područje Vilsonovog šetališta i druge prostore opterećene ovim polenom.

Vrijeme cvjetanja pojedinih vrsta sa alergenim polenom pratite na Polenskom kalendaru, koji možete naći u sadržaju stranice Centra za ekologiju i prirodne resurse 'Akademik Sulejman Redžić'  (http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/).

Na stranici možete potražiti sedmične izvještaje o koncentraciji polena i Brošuru sa korisnim savjetima.

Na Play Storeu potražite aplikaciju za mobilne uređaje pod nazivom PolenKS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije