SG / Upozorenje iz Općine: Voda na ovim javnim česmama nije zdravstveno ispravna

20. 06. 2019. u 16:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 24

Općina Stari Grad postavila je danas na 6 javnih česmi na području ove općine koje su priključene na sistem javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo table sa upozorenjem da voda na tim česmama nije zdravstveno ispravna.

Riječ je o česmama: Grličića brdo br. 2, džamija; Grličića brdo, mezarje; Sedrenik b.b. preko puta br. 53; Sagrdžije br. 2, džamija; Zmajevac bb, Vrbanjuša 84, džamija. 

Upozorenje je postavljeno na osnovu analize uzoraka vode sa određenih javnih česmi  koje je izvršio Zavod za javno zdravstvo KS i odnosi se isključivo na kvalitet vode na određenim javnim česmama, odnosno na ispravnost unutrašnjih instalacija na javnim česmama a ne odnosi se na kvalitet vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja.

Isti dan po dobivanju informacije o neispravnosti uzoraka vode na određenim javnim česmama, nadležne službe KJKP „ViK“ d.o.o. Sarajevo, su zajedno sa predstavnikom Općine Stari Grad uzeli uzorke sa javnih česmi i dodatne uzorke u susjednim objektima radi provjere zdravstvene ispravnosti vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja. U laboratoriji KJKP „ViK“ d.o.o. Sarajevo su izvršene analize fizičko-hemijskih i mikrobioloških parametara kvaliteta vode i dobiveni rezultati potvrđuju ispravnost vode u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

"S obzirom da je održavanje javnih česmi u nadležnosti Općine, očekujemo da nadležne općinske službe organizuju ponovnu kontrolu zdravstvene ispravnosti vode na javnim česmama od strane Zavoda za javno zdravstvo KS", naveli su iz VIK-a.

Iz ViK-a su naglasili kako svakodnevno vrše analize uzoraka u svim zonama vodosnabdijevanja i da su svi rezultati zdravstveno ispravni, te da se gore navedeno upozorenje odnosi isključivo na određene javne česme i da je postavljeno na osnovu analize jednog uzorka vode sa javnih česmi te da  je u svrhu dobivanja pouzdanih podataka potrebno ponoviti analize.

KOMENTARI (1)