Udruženje poslodavaca: "Par-nepar" sistem će ugroziti poslove mnogih

Radiosarajevo.ba
Udruženje poslodavaca: "Par-nepar" sistem će ugroziti poslove mnogih
Tek sedam sati je na snazi "par-nepar" sistem, a već su brojne grupacije, udruženja i pojedinci iznijeli ogroman broj kritika koje bi mogle natjerati nadležne da veoma brzo preispitaju svoje odluke.

Još jedno u nizu onih koji su kritikovali uvođenje "par-nepar" sistema saobraćanja jeste Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, koje smatra da bi ovakve mjere realno mogle naštetiti poslodavcima "jer će proizvesti značajno smanjnje radnih efekata", odnosno, smanjenje ukupnih efekata prometa, roba i usluga.

"Na donesenu mjeru, poslodavci nisu bili pripremljeni, jer je njena primjena definisana ad-hoc. Stoga, Udruženje poslodavaca FBiH izražava zabrinutost pod novonastalim uslovima, na planu otežanog dolaska zaposlenih na posao i vraćanja s posla, rada u trećoj smjeni (između 23.00 i 07.00 sati), nemogućnosti plasmana robe i usluga u punom kapacitetu, te ukupnog smanjenja profit efektive", navodi u saopćenju iz Udruženja i podsjeća da će kazne za pravna lica koja se ne budu pridržavala odluke o saobraćaju biti od 1.000 do 5.000 KM.

Udruženje poslodavaca smatra da rješenje ovog problema sa kojim se skoro svake godine suočava glavni grad Bosne i Hercegovine "iziskuje ozbiljan stručni pristup, te da su novodonesene mjere samo palijativna solucija".

Udruženje posebno reaguje zbog činjenice da je primjena tih mjera započela u nedjelju,  25. decembra, na dan proslave Božića, kada se tradicionalno porodice okupljaju i posjećuju vjerske objekte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije