Učenici osnovnih škola iz Starog Grada obradovali poklonima djecu Zavoda u Pazarić

Radiosarajevo.ba
Učenici osnovnih škola iz Starog Grada obradovali poklonima djecu Zavoda u Pazarić
Foto: Općina Stari Grad / Štićenici Zavoda Pazarić uživali su danas u novogodišnjoj priredbi

Štićenici Zavoda Pazarić uživali su danas u novogodišnjoj priredbi koju su za njih pripremili učenici osnovnih škola iz Starog Grada.

Pored toga, uručeni su im brojni pokloni koje su pripremili uposlenici Općine Stari Grad, te učenici i nastavnici osnovnih škola. Više od dvije stotine poklona spremljeno je za štićenike ovog Zavoda, a akciji su se nesebično odazvali svi kojima je upućen poziv.

Na kraju priredbe osnovci iz ove općine i štićenici Zavoda zajedno su otpjevali pjesmu „Hajde budi mi drug“, a potom su se družili uz prigodnu zakusku.

Priredba je održana u memorijalnom centru Kovači, a kako je kazao općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, ovo je jedna od akcija koju su svi sa zadovoljstvom spremali.

“Zadovoljstvo mi je vidjeti svu djecu zajedno, na jednom mjestu, pogotovo ovakvim povodom i želim pohvaliti naše učenike koji su pripremili ovu priredbu i poklone. Na ovaj način učimo djecu empatiji, drugarstvu, dijeljenju”, kazao je Hadžibajrić.

Dodao je da je Općina i ranije pomagala Zavodu Pazarić, kao i Zavodu Mjedenica, te da će se ta podrška i ubuduće nastaviti.

“Putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport sutra ćemo štićenicima Zavoda Pazarić isporučiti i ostale poklone, a ima ih oko dvije stotine. U zavodima u Mjedenici i Pazariću su odrasli i djeca koji imaju posebne potrebe i svi smo osjetljivi prema toj kategoriji, zato im i na ovaj način pokušavamo pomoći i uklopiti ih koliko je to moguće u normalan način života”, dodao je.

Šef socijalne službe Zavoda Pazarić, Anela Čović zahvalila se Općini Stari Grad na sjajnoj ideji i svemu što su pripremili njihovim štićenicima.

Govoreći o štićenicima, kazala je:

“Njihove želje su uglavnom uvijek skromne. Njihovo zadovoljstvo se zasniva na nekim sitnicama koji čine život, pa su i njihove novogodišnje želje sitnice. Ono što njima najviše treba je ljubav, briga i pažnja. Usrećuju ih lijepe riječi, topli dodiri i naravno pokloni kao i svima”, kazala je Čović, dodavši da su na današnju priredbu doveli oko 30 štićenika Zavoda.

Priredbi je prisustvovala i Dijana Parla, predsjednica Vijeća roditelja OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“, koja je pohvalila organizaciju ovakvog događaja.

“Ovo je jedna divna priča u kojoj mi svoju djecu učimo da budu djeca. Mi zaista imamo tu sreću da živimo u općini koja o tome brine odavno, a ovo je prilika da nastavimo priču koji smo davno započeli. Svake godine naša djeca daruju slatkiše, ili igračke i naprave fanastičnu priču zajedno sa učiteljicama. Ovaj put su pisali i poruke tako da je svaki paketić imao poruku. Nama je vrlo važno da naša djeca uz pomoć lokalne zajednice čine sve najbolje i za druge i time postaju bolji ljudi”, kazala je Parla.

“Sve škole su uključene u ovu priču, u našoj općini nema puno djece i škola kao u drugim općinama, ali imamo odličan kadar i niko nije ostao nezapažen u ovoj priči, svako dijete je bilo uključeno”, dodala je.

Lamija Džonko i Amina Sivro su III razred Osnovne škole „Šejh Muhemd ef. Hadžijamaković“.

Ispričale su nam kako su svi zajedno s puno radosti pripremali paketiće za štićenike Pazarića. „Bilo nam je jako drago da za djecu iz Pazarića pripremimo paketiće. Svi smo donijeli ponešto i onda zajedno napravili veliki paket“, kazala je Amina.

Njena drugarica Lamija ispričala nam kako su pakovali paketiće i šta su sve donosili za poklone.

“Svako je donio po nešto od kuće. Onda smo sve skupa spakovali i tako pripremili veliki broj paketića. Neko je donio slatkiše, neko odjevne predmete, stvari za higijenu, igračke...”, ispričala je Lamija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije