U toku drugi prijavni rok za fakultete i akademije UNSA, više od 2.000 slobodnih mjesta

0
Fena
U toku drugi prijavni rok za fakultete i akademije UNSA, više od 2.000 slobodnih mjesta
FOTO: Facebook / UNSA

Drugi prijavni rok za upis na prvi ciklus i integrirani studij otvoren je do 15. septembra, a kandidati se mogu prijaviti na više od dvije hiljade slobodnih mjesta na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu (UNSA) što je oko 40 posto od ukupno ponuđenih kapaciteta.

I u drugom prijavnom roku budući studenti mogu aplicirati na Konkurs predajom dokumenata na više fakulteta ili akademija Univerziteta u Sarajevu putem platforme www.upisi.unsa.ba.

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Dženana Husremović kazala je u informaciji za Fenu da su najveći interes za studij, na Univerzitetu u Sarajevu, i popunjenost mjesta primjetni na fakultetima koji pripadaju Grupaciji tehničkih nauka i Grupaciji medicinskih nauka.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

"Najveća zainteresiranost iskazana je za studijske programe na Elektrotehničkom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija, Farmaceutskom fakultetu, Stomatološkom fakultetu sa stomatološkim kliničkim centrom, Veterinarskom fakultetu, Arhitektonskom fakultetu, Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, Akademiji scenskih umjetnosti, Ekonomskom fakultetu, Pravnom fakultetu i Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije - naglasila je.

Prema njenim riječima, strani državljani najveću zainteresiranost iskazuju za upis na Medicinski fakultet, Ekonomski fakultet i Centar za interdisciplinarne studije "Prof. dr. Zdravko Grebo" UNSA.

Upis na drugi ciklus studija (master studij) omogućen je u jednom prijavnom roku, od 28. augusta do 23. septembra za fakultete/akademije gdje je predviđeno polaganje prijemnog ispita, a od 28. augusta do 27. septembra za fakultete/akademije gdje nije predviđeno polaganje prijemnog ispita.

Kako kaže prof. Husremović, za drugi ciklus studija Konkursom je omogućen upis 3.541 studenta na fakultete, akademije i Centar za interdisciplinarne studije "Prof. dr. Zdravko Grebo" Univerziteta u Sarajevu.

Univerzitet u Sarajevu objavio je 12. juna ove godine konkurse za upis studenata u akademskoj 2023/2024. godini koji omogućavaju upis 5.264 studenta u prvu godinu prvog ciklusa i integriranog studija, 3.541 studenta u prvu godinu drugog ciklusa studija, te 205 studenata na stručni studij i 41 studenta na specijalistički studij. Prvi prijavni rok za upis na prvi ciklus i integrirani studij završen je 7. jula ove godine.

"Nakon završenog prvog prijavnog roka, na prvi ciklus i integrirani studij, upisano je 3.094 studenta što je oko 60 posto u odnosu na broj ponuđenih mjesta", kazala je.

Prema riječima prof. Husremović, na Univerzitetu u Sarajevu prethodnih pet godina nakon završenog kompletnog procesa upisa popunjavano je između 60 posto i 65 posto mjesta od ukupnog broja predviđenog Konkursom.

U skladu sa Akademskim kalendarom Univerziteta u Sarajevu za akademsku 2023/2024. godinu, nova akademska godina počinje 1. oktobra, a početak nastave zimskog semestra planiran je za 2. oktobar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije