Svečano postavljen kamen temeljac: UNSA i BiH dobivaju biblioteku

0
Radiosarajevo.ba
Svečano postavljen kamen temeljac: UNSA i BiH dobivaju biblioteku
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Postavljen kamen temeljac u Kampusu UNSA

U Kampusu Univerziteta u Sarajevo svečano je otkriven kamen temeljac povodom početka izgradnje Biblioteke UNSA.

Ova svečanost predstavlja veliki trenutak za Univerzitet u Sarajevu i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Projekt izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, najveća je poslijeratna investicija u univerzitetsku infrastrukturu čijom će realizacijom Univerzitet u Sarajevu postati vlasnikom zdanja, koje će, osim svog nesumnjivog društvenog i kulturnog značaja, biti upamćeno i kao simbolično obilježje prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Na svečanosti prisustvuju Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, Ahmed Aqeel Al-Khateeb, ministar turizma Kraljevine Saudijske Arabije i predsjednik Upravnog odbora Fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo te druge delegacije.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Škrijelj je istakao da je danas poseban dan u historiji Univerziteta u Sarajevu, te da ova radosna prilika predstavlja vizionarski korak ka ostvarivanju naše posvećenosti akademskoj izvrsnosti i stvaranju živopisnog i održivog kampusa za buduće generacije.

"Izraze zahvalnosti upućujemo Kraljevini Saudijskoj Arabiji i kraljevskoj porodici za njihovu nepokolebljivu podršku obrazovanju, istraživanju i kulturnom razvoju, iskazanu i kroz plemenitu Viziju 2030. Ova značajna investicija, najveći kapitalni projekat našeg univerziteta nakon rata, svjedoči o posvećenosti i prijateljstvu između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine. S ponosom i dubokom zahvalnošću danas odajemo priznanje velikodušnoj donaciji Saudijskog fonda za razvoj koja je omogućila ostvarenje ovog projekta", naglasio je Škrijelj.

Također, naglasio je da će Biblioteka Univerziteta u Sarajevu postati prepoznatljivi centar bibliotečko-informacijskih usluga namijenjen studentima, nastavno-naučnom kadru i široj akademskoj zajednici: "Centralizacijom bibliotečkih resursa na Univerzitetu u Sarajevu kreirat ćemo pristup kolekcijama za više od 22.000 korisnika."

Ahmed Aqeel Al-Khateeb naglasio je da ovaj projekt predstavlja potvrdu bliske saradnje između dvije zemlje.

Elmedin Konaković je istakao da zahvaljujući velikodušnom grantu Saudskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, ovaj projekat postaje najveća poslijeratna investicija u infrastrukturu našeg univerziteta: "On, ne samo da će obogatiti našu akademsku zajednicu već će i simbolizirati snažne veze i međusobno poštovanje dviju nacija."

Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, istakao je da je zgrada Biblioteke Univerziteta u Sarajevu značajna jer će biti i najvidljiviji most prijateljstva između Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine.

"Zahvalni smo Saudijskoj Arabiji na ovoj investiciji. Biblioteka je simbol znanja, kulturnog uzdizanja, komunikacije i vjerujem da će se naša saradnja i prijateljstvo razvijati upravo u tim pravcima u budućnosti. Kao što danas polažemo kamen temeljac za Biblioteku, ja želim da vjerujem da je ovo kamen temeljac za izgradnju modernog Univerzitetskog kampusa, u kojem ćemo pored savremenih univerzitetskih objekata, kreirati sportske, kulturne i druge društvene sadržaje za naše studente. Time bi Sarajevo pozicionirali regionalnim univerzitetskim gradom, ali bi svi mi dobili jedan urbani prostor koji bi bio ponos ne samo Sarajeva već i BiH", istakao je Uk.

Otkrivanjem kamen temeljca obilježen je službeni početak izgradnje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije