Rifat Škrijelj: 'Na UNSA nema mjesta za one koji negiraju genocid i veličaju ratne zločine!'

0
A. Čančar
Rifat Škrijelj: 'Na UNSA nema mjesta za one koji negiraju genocid i veličaju ratne zločine!'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Rifat Škrijelj

Univerzitet u Sarajevu danas, 19. jula održao je konferenciju za medije u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu gdje se obratio rektor UNSA Rifat Škrijelj i dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Jasmin Ahić.

Jedna od tema koja se nalazila u fokusu jeste postupak studentica Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije koje su veličale ratne zločince, nakon čega su dobile stipendiju za studij u Beogradu na poziv direktora BIA-e Aleksandra Vulina.

UNSA je pripremio pisani stav po ovom pitanju, te se obratio dekan fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Vlado Kalember je nedavno napunio 71 godinu: Evo kako je izgledao u mlađim danima

Vlado Kalember je nedavno napunio 71 godinu: Evo kako je izgledao u mlađim danima

"Mi kao fakultet nakon saznanja o nemilom događaju o društvenim mrežama pokrenuli aktivnosti koje su u skladu sa nadležnostima fakulteta i Univerziteta koji se odnosi na akademski segment ali i segment na sumnju o počinjenju krivičnog djela što je meni prijavljeno 12. jula. Mi smo promptno reagovali na način da smo prijavitelja i prodekana pozvali na sastanak i potvrdili slijed sljedećih koraka u segmentu akademske odgovornosti studentica našeg fakulteta", izjavio je dekan Jasmin Ahić.

Utvrđeno je činjenično stanje, te je napisano saopćenje za javnost s obzirom na javni interes. Pokrenute su aktivnosti disciplinske prijave za utvrđivanje disciplinske aktivnosti zbog djela studentica jer se narušava ugled Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Univerziteta u Sarajevu.

Oštra reakcija iz Vojvodine: "Srbija je sigurna kuća za ratne zločince i njihove simpatizere"

Oštra reakcija iz Vojvodine: "Srbija je sigurna kuća za ratne zločince i njihove simpatizere"

"U toku dana smo kontaktirali Policijsku stanicu Novo Sarajevo, kontaktirano je Tužilaštvo BiH koje se također oglasilo. Disciplinski postupak je u toku, u zakonskim rokovima koji su utvrđeni Statutom bit će urađeni, nakon čega ćemo se kao Fakultet oglasiti", dodao je Ahić. 

Kako kaže, postoje studentska i druge odgovornosti koje su u ovom segmentu klasificirane kao forme lakše ili teže povrede discipline. 

"Neću da prejudiciram, mislim da će odluka biti brza i efektna", izjavio je rektor.

Na poziv Aleksandra Vulina: Studentice koje su veličale Ratka Mladića studij nastavljaju u Beogradu

Na poziv Aleksandra Vulina: Studentice koje su veličale Ratka Mladića studij nastavljaju u Beogradu

Dodao je da se studentice ne mogu ispisati sa fakulteta dok se ne okonča disciplinski postupak.

O tome se oglasio i rektor UNSA Rifat Škrijelj navodeći da se do sada nisu oglašavali.

"UNSA je zajednica obrazovanja i istraživanja. Na UNSA su dobrodošli svi studenti koji prihvataju zakone i pravila. Na UNSA nema mjesta za one koji negiraju genocid, koji veličaju ratne zločine proglašavajući ih herojima. To se odnosi i na zaposlene i na studente. Taj jasan stav nikada neće  upitan jer mi smo institucija koja poštuje državu BiH i njene zakone i suosjećamo sa porodicama koje su igubili svoje najdraže u proteklom ratu, uključujući i genocdi u Srebrenici", izjavio je rektor UNSA i dodao: 

Oglasile se studentice koje su veličale ratnog zločinca Ratka Mladića

Oglasile se studentice koje su veličale ratnog zločinca Ratka Mladića

"Činjenica da su te dvije mlade djevojke svaka na svoj način odstupile od pravila kojima se mora povinovat svaki student UNSA, one će snositi one posljedice koje su predviđene zakonom i Statutom. UNSA nije institucija koja će ilo koga pozivati na javni linč, ali pozivam studente UNSA da se suzdrže zapaljive retorike, i prema drugim studentima iz entiteta RS odnos mora biti korektan jer oni nisu krivi za ono što su uradile dvije studentice."

Ovaj stav želi da napavi distacu između onih koji poštuju i ne poštuju pravila UNSA.

"Ovo je važno jer je UNSA jedna otvorena sredina na kojoj su dobrodošli studenti iz cijelog svijeta, a kamoli iz BiH, oba entiteta. Ovo je njihova kuća. U svakoj kući imate one koji poštuju kućni red i koji ga narušavaju. Mi ćemo kao UNSA ostati dosljedni primjeni zakona i vladavini prava. Moj javni poziv je upućen svim studentima bez obzira na vjeru, naciju, političku pripadnost, entitetsku, kantonalnu ili drugu adresu na kojoj žive, poštuju i vole jedni druge i međusobno izgrađuju odnose za dobrobit svih u ovom okruženju", izjavio je Škrijelj.

Stav susjedne države Srbije da će dvije studentice dobiti stipendiju ne želi komentarisati jer dolaze iz svijeta politike.

"Ukoliko budu upisane na Univerzitetu u Beogradu sa kojima imamo potpisanu saradnju na organima i tijelima razmotrit ćemo da li ćemo i na koji način djelovati. Kada bi neko povrijedio pravila i zakone Srbije na sličan način, ne bi mogao naći svoje utočiste na UNSA. Oni koji nisu dobrodošli na Univerzitetima u Srbiji, pa bi bili isključeni, nisam siguran da bi na ovom Univerzitetu našli svoje utočište jer mi poštujemo ugovore. To je moj stav kao rektora i stav UNSA. Tužan sam zbog toga što postoji bilo koji mladi čovjek u ovoj zemlji među studentima koji je spreman javno veličati one koji su počinili najcrnje oblike zločina u ovoj zemlji, kojima je presuđeno na međunarodnim sudovima za genocid i očekivati da za to dobiju nagradu. To je u najmanju ruku za svaku osudu. To nije korektno", zaključio je Škrijelj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije