U Sarajevu poskupljuje odvoz smeća za čak 45%? Reagovao ministar Almir Bećarević

5
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu poskupljuje odvoz smeća za čak 45%? Reagovao ministar Almir Bećarević
Foto: KJKP RAD / KJKP RAD (Ilustracija)

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bećarević tvrdi da će uskoro doći do poskupljenja cijene odvoza smeća za fizička lica.

"Vlada KS je svojom odlukom formirala Neovisno stručno tijelo za utvrđivanje cijene usluge odvoza smeća i, kao što je javnosti poznato, prvi prijedlog ovog tijela je bio da se cijena odvoza smeća za fizička lica poveća za 75%.

Kako ovo ministarstvo nije željelo učestvovati u daljnjim aktivnostima povodom povećanja cijene ove usluge, to su aktivnosti povodom korekcije cijena zaustavljene.

Tuga u Njemačkoj: Preminuo heroj iz "utakmice stoljeća"

Tuga u Njemačkoj: Preminuo heroj iz "utakmice stoljeća"

Na prijedlog ovog ministarstva ponovno je Vlada KS formirala Neovisno stručno tijelo sa istim zadatkom i trenutni prijedlog je da se fizičkim licima cijena usluge odvoza smeća poveća za 45%, prosvjetnim ustanovama, bolnicama, domovima zdravlja za 40%, bankama, poštama, salonima, farmama, proizvodnji za 45%, ljetnim baštama za 50%...

Ovaj materijal je završen i čeka na potpis predstavnike KJKP Rad d.o.o. koji isti ne žele potpisati iz razloga dodatnih analiza, a po mišljenju ovog ministarstva razlog je mali procenat povećanja cijene usluge odvoza smeća.

Kako i prvi put, tako i ovaj put javno kažemo da bilo kakav prijedlog povećanja cijene odvoza smeća nije prihvatljiv sve dok se ne napravi restrukturiranje kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, uključujući i preduzeće Rad.

Privrednike čeka dramatično poskupljenje struje od 70%? Smailbegović: "Sve će to građani platiti"

Privrednike čeka dramatično poskupljenje struje od 70%? Smailbegović: "Sve će to građani platiti"

Ovo ministarstvo može razumjeti aktivnosti Neovisnog stručnog tijela jer ono ima za cilj da, prema podacima KJKP Rad d.o.o., utvrđuje eventualno povećanje cijene odvoza smeća, ali isto tako zahtjevi poslodavaca su od početka bili jasni, što je ovo ministarstvo podržalo, da se u potpunosti promijeni način obračuna odvoza smeća, te da se poslovanje preduzeća Rad prilagodi takvom načinu poslovanja i gdje se ne bi više odvoz smeća obračunavao prema metru kvadratnom.

Ovo ministarstvo može razumjeti i preduzeće Rad koje ima zahtjev za povećanje cijena odvoza smeća, ali isto tako godinama ne čini ništa da svoje poslovanje prilagodi zahtjevima tržišta.

Almir Bečarević o novom poskupljenju plina: 'Nastavak pljačke građana Kantona Sarajevo'

Almir Bečarević o novom poskupljenju plina: 'Nastavak pljačke građana Kantona Sarajevo'

Na kraju, želim naglasiti da je prijedlog nove cijene završen, ali Neovisno stručno tijelo je sada blokirano jer preduzeće Rad, ponavljam, radi određene analize koje su trebale biti gotove nekad prije i sada su ih se sjetili, iako ovaj prijedlog povećanja cijene odvoza smeća od 45% ide njima u prilog.

Ovo ministarstvo, na čijem čelu je isti ministar koji je odbio prijedlog povećanja od 75%, odbija i ovaj novi prijedlog i ne želi da ima išta sa istim, a sve dalje aktivnosti za bilo kakvo povećanje koje se budu odvijale nemaju podršku ovog odlazećeg ministra dok se ne napravi kompletna reorganizacija svih kantonalnih javnih komunalnih preduzeća i dok se ne utvrdi svaki iznos iz njihovih bilansa", naveo je Bećarević u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije