U Sarajevu danas protesti zbog izgradnje deponije nuklearnog otpada na granici sa BiH

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu danas protesti zbog izgradnje deponije nuklearnog otpada na granici sa BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Protesti ispred ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu

Zbog odluke Hrvatske da gradi deponiju nuklearnog i radioaktivnog otpada na granici sa Bosnom i Hercegovinom iz organizacije Climate Save Bosnia pozvali su građane danas na mirno okupljanje ispred ambasade Republike Hrvatske u 12 sati.

Slučaj nuklearni otpad: Ministarstvo Vlade RS-a najavilo korake protiv Hrvatske

Naime, pored reakcija samih građana i eksperata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u prethodnom periodu, Hrvatska je ipak odlučila, prekršiti ESPOO konvenciju o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu, jer je pri izradi Studije uticaja na okolinu propustila uzeti u obzir uticaj na okolinu i stanovnike BiH. Ova deponija direktno ugrožava rijeku Unu, a zatim oko 300.000 građana Bosne i Hercegovine, najviše stanovnike opštine Novi Grad.
Konačna odluka o gradnji deponije će biti donesena u septembru 2019. godine, stoga je neophodno reagovanje prije donošenja iste.

Hrvatska o odlaganju nuklearnog otpada u blizini granice s BiH

"Ovim protestom od Republike Hrvatske zahtijevamo povlačenje odluke, poštivanje ESPOO i Aarhuske konvencije i razmatranje druge lokacije, koja neće biti štetna niti opasna po okolinu i zdravlje ljudi.

Naravno, ovaj protest je samo početak konkretnih reakcija iz BiH", poručili su iz ove organizacije.

"Znate li da je odlukom R. Hrvatske da odlaže nuklearni i radioaktivni otpad na granici sa BiH ozbiljno ugroženo 300.000 građana naše zemlje? Znate li da nije napravljena studija uticaja na okolinu i da bi i slovenska nuklearna elektrana Krško mogla odlagati svoj otpad? Znate li da je područje Trgovske Gore sizmički nestabilno, ako se sjetimo zemljotresa iz 1969. godine kada je 15 stanovnika Banja Luke poginulo. Znate li da je na direktnom udaru naša ljepotica, rijeka Una? Znate li da bi se stanovništvo moglo iseliti?

Stanovnici USK i RS, opštine Novi Grad, teško da mogu da se pridruže protestu u Sarajevu, pogotovo jer je ponedeljak, ali računaju na Sarajlije i one u blizini Sarajeva da se okupe pred Hrvatskom ambasadom. Sigurna sam da bi u obratnom slučaju oni stali uz nas. Izađite iz zone komfora i barem jednom u životu se pobrinite za svoju dobrobit! Svi pred ambasadu u ponedeljak u 12 sati", napisala je Maida Šabeta, organizatorica i predstavnica Climate Save Bosnia.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije