U Sarajevu će se otvoriti Muzej Holokausta

6
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu će se otvoriti Muzej Holokausta
Foto: Screenshot / Lokacija gdje će se nalaziti Muzej Holokausta

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Centar jednoglasno je usvojena inicijativa da se u Sarajevu otvori Muzej Holokausta. 

Lokacija ovog muzeja bit će nekadašnja sinagoga u sarajevskom naselju Mejtaš, nazvana Bet Tefila (Kuća molitve). Ona je u vlasništvu Općine Centar, ali je Općinsko vijeće odlučilo ustupiti ovu lokaciju Kantonu Sarajevu kako bi se otvorio Muzej Holokausta

Vijećnica Aida Koluder-Agić (Naša stranka) je iznijela inicijativu. Ona je poručila: "Aktivnosti u vezi s uspostavom Muzeja Holokausta u Bosni i Hercegovini od strane Kantona Sarajevo su u toku. Jedna od njih je i obezbjeđivanje prostora za tu namjenu.

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Uzimajući u obzir nesumnjiv interes da institucija od ovakvog kulturnog i historijskog značaja bude locirana na području Općine Centar, historijsku svrhu navedenog objekta, te potrebu njegove obnove i prezerviranja, ova inicijativa je više nego opravdana i vjerujem da će biti pozitivno ocijenjena od strane građana i građanki ne samo općine Centar nego i cijele BiH jer je ovo prvi muzej te vrste u našoj zemlji." 

Treba još dodati kako je u prošlosti pokrenuta inicijativa u Skupštini Kantona Sarajevo da se otvori ovaj muzej. Pokrenuo je Damir Nikšić tokom svog mandata u ovom zakonodavnom tijelu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije