U sarajevskoj općini počela velika akcija čišćenja nacionalnog spomenika BiH

1
Radiosarajevo.ba
U sarajevskoj općini počela velika akcija čišćenja nacionalnog spomenika BiH
Foto: Općina Novo Sarajevo / Akcija čišćenja u Spomen-parku Vraca

Velika koordinirana akcija čišćenja naselja na području općine Novo Sarajevo počela je jutros na Spomen-parku Vraca i trajat će pet dana.

U akciji koju je pokrenulo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo učestvuju ekipe KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Park, KJKP Gras, KJKP Pokop, te Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo.

Tokom akcije preduzeća će, zajedno sa Općinom Novo Sarajevo i mjesnim zajednicama, realizovati čišćenje prvenstveno onih lokaliteta koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja, a u skladu sa planovima koje su delegirale mjesne zajednice.

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

U sarajevskoj općini počela akcija čišćenja ambalažnog otpada

U sarajevskoj općini počela akcija čišćenja ambalažnog otpada

Pomoćnik ministra Adnan Medić kazao je da će ovo ministarstvo, kao i uvijek do sada, biti pokretač ovakvih i sličnih akcija, kao i podržavati njihovu realizaciju.

"Trudimo se da maksimalno pružimo pomoć i podršku svim općinama u Kantonu Sarajevo, kako bi nivo komunalne higijene doveli na jedan bolji nivo. Ovim putem pozivamo sve građane da se uključe u ovu veliku akciju čišćenja, te da povedu računa o odlaganju otpada i čistoći javnih površina u svom okruženju", istakao je Medić.

Dodao je da se Ministarstvo ove godine opredijelilo i za formiranje komunalne policije koja će voditi računa o svim javnim površinama na području sarajevskog kantona i koja će kontinuirano djelovati na terenu.

Akcija čišćenja u Spomen-parku Vraca
Foto: Općina Novo Sarajevo: Akcija čišćenja u Spomen-parku Vraca

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović istakao je da se Općina Novo Sarajevo odazvala zajedničkoj akciji čišćenja u saradnji sa javnim komunalnim preduzećima i resornim ministarstvom, koje je poduzelo napore da se jedna ovakva akcija provede na području svih općina u Kantonu Sarajevo.

"Mi se trenutno nalazimo na kompleksu Spomen-parka Vraca, gdje započinjemo ovu veliku akciju, a u narednih pet dana aktivnosti će se provoditi na području svih 18 mjesnih zajednica na onim površinama koje nisu obuhvaćene redovnim programima i planovima čišćenja. Ono što moramo imati na umu je i da mi, građani, mnogo utječemo na komunalnu higijenu vodeći računa gdje i kako odlažemo svoj kućni otpad", kazao je, između ostalog, načelnikTanović.

Podsjetio je da je Općina ove godine u saradnji sa KJKP Rad sufinansirala nabavku specijalnog vozila za pražnjenje zvonastih kontejnera, kojih na području ove lokalne zajednice ima mnogo, a ovo preduzeće, nažalost, posjeduje samo jedno vozilo za njihovo pražnjenje. Nabavkom još jednog vozila povećat će se brzina pražnjenja zvona, čime će se izbjeći odlaganje otpada pored kontejnera.

Akcija čišćenja u Spomen-parku Vraca
Foto: Općina Novo Sarajevo: Akcija čišćenja u Spomen-parku Vraca

Tokom petodnevne akcije, svakodnevno će na terenu biti angažovano više od 100 uposlenika navedenih ustanova i 30 vozila. Organizatori su, ovom prilikom, pozvali i građane da se uključe u ovu akciju, kako bi svi zajedno dali doprinos da naš životni ambijent bude ljepši i uredniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije