U sarajevskoj općini počela akcija čišćenja ambalažnog otpada

3
Radiosarajevo.ba
U sarajevskoj općini počela akcija čišćenja ambalažnog otpada
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Eko akcija Od izvora do mora

Akcijom čišćenja parka kod Zemaljskog muzeja, kroz Vilsonovo, Grbavicu i prema Velešićima započelo je ovogodišnje izdanje društveno odgovornog ekološkog projekta Od izvora do mora.

Pet akcija čišćenja, planiranih u 2022. godini, na različitim lokacijama u zemlji za cilj imaju da podstiču i promovišu edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada.

Prošle godine, više od 500 volontera uključilo se u akcije održane u sedam gradova i općina u kojima su skupili više od pet tona ambalažnog otpada. U projekat se uključilo 15 organizacija i institucija, te brojni mediji kako bi utjecali na svijest o važnosti pravilnog i odgovornog odlaganja otpada i brige za okoliš.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Eko akcija Od izvora do mora - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Eko akcija Od izvora do mora

U prvoj akciji čišćenja na lokalitetu Općine Novo Sarajevo sudjelovalo je oko 200 volontera, a prikupili su više stotina kilograma otpada - plastične ambalaže, papira, limenki, stakla i miješanog otpada.

"Općina Novo Sarajevo kao društveno odgovorna lokalna zajednica, svakako je tu da podrži ovu i slične akcije i da se pridruži još jednoj vrlo značajnoj i društveno odgovornoj kompaniji Coca-Coli, u njenoj akciji pravilnog prikupljanja i odvajanja amabalaže i plastičnog otpada kako bi se moglo reciklirati. Sada i za buduće projekte stojimo na raspolaganju. Svakako kroz ured Općine Novo Sarajevo i kroz akcije koje sami poduzimamo, djelujemo na ekološku svijest, čuvanje životne sredine i dekarbonizaciju naše sredine", rekao je dr Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo.

Podizanje svijesti o važnosti odgovornog upravljanja otpadom i odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada, poticanje na akcije čišćenja vodenih i kopnenih površina, i uopšte očuvanje životne sredine, su temelji projekta Od izvora do mora.”

Eko akcija Od izvora do mora - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Eko akcija Od izvora do mora

"Želim se zahvaliti svim sudionicima i partnerima akcije. Prošle godine smo pokrenuli projekat Od izvora do mora i u Bosni i Hercegovini, kako bi se kroz konkretne aktivnosti bavili izazovima u vezi ambalažnog otpada u okolišu. Iako je ambalaža neizostavan dio naše svakodnevnice, sigurno ne treba da se nalazi u prirodi, naročito ne u blizini voda koje su izuzetno bogatstvo Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da ćemo, kroz ovih pet akcija, napraviti dobar rezultat koji će potaći sve nas da odgovornije odlažemo ambalažni otpad", rekao je direktor komunikacija, odnosa s javnošću i održivog poslovanja Coca-Cole Adria, Vinko Kovačić.

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini akcije organizuje u partnerstvu sa Konzumom u BiH, te saradnji sa UG ”Ruke” koji je nosilac aktivnosti globalne inicijative Lets do it u BiH, lokalnih nevladinih organizacija aktivnih u polju očuvanja okoliša i volontera koji su učestvovali u akciji. Podršku projektu daju institucije nadležne za ova pitanja, ali i lokalne zajednice.

"Posebna nam je čast što i ove godine sa kompanijom Coca-Cola, koja je naš dugogodišnji poslovni partner, dajemo značajan doprinos očuvanju naše životne sredine kroz akcije čišćenja, što smatramo važnom inicijativom u smislu podizanja ekološke svijesti posebno kod mlađih generacija, a ujedno vjerujemo da će ova inicijativa biti pokretač niza pozitivnih promjena na lokalnom nivou. Velike kompanije poput Coca-Cole i Konzuma kroz segment održivog poslovanja imaju jasno postavljene ciljeve u pogledu smanjenja utjecaja na okoliš, te ćemo u tom pravcu nastaviti djelovati i dalje kroz zajedničke projekte i siguran sam da ćemo zajedničkim snaga napraviti vidljive promjene", rekao je Haris Arnautović, rukovodilac marketinga kompanije Konzum BiH.

Ostale akcije prikupljanja ambalažnog i drugog otpada u okviru projekta Od izvora do mora u 2022., će biti organizovane u Banjoj Luci (16.6.), Mostaru (21.6.), Zenici (24.6.) i u Sarajevu 29.6., na Igmanu.

Eko akcija Od izvora do mora - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Eko akcija Od izvora do mora

Organizator je osigurao uputstva i opremu potrebnu za prikupljanje otpada, a akcijama u lokalnim zajednicama koordiniraju nevladine organizacije okupljene oko iste misije - svijeta bez otpada.

Projekat podržavaju i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, JU Vode Srpske, Općina Novo Sarajevo, Grad Sarajevo, te kompanije Ekopak i Euro Beta, koje će se pobrinuti za odvoz prikupljenog otpada. 

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se organizator, među ostalim, obvezao da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto.

Eko akcija Od izvora do mora - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Eko akcija Od izvora do mora

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije