U općini Stari Grad Sarajevo otvoren punkt Hitne medicinske pomoći

0
Radiosarajevo.ba
U općini Stari Grad Sarajevo otvoren punkt Hitne medicinske pomoći
Foto: Općina Stari Grad / Otvoren punkt Hitne pomoći

U općini Stari Grad otvoren je prvi punkt Hitne medicinske pomoći koji će od danas biti na raspolaganju građanima 24 sata, a nalazi se u neposrednoj blizini zgrade Općine Stari Grad, te ima osiguran ulaz iz ulice Tekija čikma, kao i iz ulice Obala Kulina bana 24.

Punkt će djelovati tako što će se i dalje pozivi Hitnoj pomoći upućivati u jedinstveni dispečerski centar (124), odakle će se prosljeđivati prema ekipi u ovom punktu, te će se tako postići da hitna mnogo brže dolazi na intervenciju po pozivu građana iz ove općine. Kako ističu iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, ovo će biti periferni punkt medicinsko-terenskih ekipa koje će većinom biti na terenu, ali će isto tako primiti i sve pacijente koji im se obrate direktno u punktu.

Općina osigurala prostorije za rad

Prostorije za otvaranje punkta obezbijedila je Općina Stari Grad koja je izdvojila skoro 20.000 KM za njihovu adaptaciju, dok je opremanje izvršio Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Kako je istakao načelnik Ibrahim Hadžibajrić, odavno je postojala ideja da se ovakav punkt otvori u Starom Gradu, ali nije bilo političke volje i spremnosti za njenu realizaciju. Izrazio je zadovoljstvo što je sada postignut dogovor, te će građani imati kvalitetniju uslugu i bržu medicinsku pomoć.

“Ovo je vrlo značajno za naše građane. Imajući u vidu gužve u saobraćaju i udaljenost zdravstvenih ustanova, veoma je važno da otvaramo ovakve punktove jer kada se radi o spašavanju ljudskih života i sekunde mogu biti presudne. Drago mi je što smo otvorili ovaj punkt i što će našim građanima uvijek biti na raspolaganju i vozilo hitne pomoći sa najsavremenijom opremom i medicinski tim koji će im ukazati pomoć,“ izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Ministar Haris Vranić je istakao da je ovo veoma značajan korak u povezivanju lokalne zajednice sa sistemom zdravstva.

„Zahvaljujem se načelniku Hadžibajriću koji je to prepoznao i uključio se među prvim načelnicima i dao svoj lični doprinos u otvaranju jednog dijela zdravstvene zaštite, a to je punkt medicinske pomoći u općini Stari Grad koji će biti od velikog značaja za građane Starog Grada, što ne znači da ga i drugi građani neće moći koristiti. Pozivam i ostale načelnike da se uključe u ovakve vidove akcija da zajedno popravljamo zdravstvenu uslugu na nivou Kantona Sarajevo,“ istakao je ministar Vranić, saopćeno je iz općine Stari Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije