U novi Centar za zdravo starenje učlanjeno 130 osoba

Radiosarajevo.ba
U novi Centar za zdravo starenje učlanjeno 130 osoba
U aktivnosti Centra za zdravo starenje u obnovljenim prostorijama u zgradi ''Svjetlosti'' (Muhameda Kantardžića 3) dosad je uključeno 130 starijih osoba koje žive na području sarajevskih općina Centar i Stari Grad.

Osobama treće životne dobi u tom centru na raspolaganju su časovi preventivno-korektivne gimnastike, kursevi engleskog i njemačkog jezika, horsko pjevanje, sekcija turskog veza. Medicinsko savjetovalište je svakog utorka i četvrtka od 9 do 12 sati, kad se vrši mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi.

"Uskoro počinje i obuka za rad na računaru, likovna sekcija, rad na aluminijskoj foliji i druge aktivnosti kao što je volontiranje članova za pomoć starim i iznemoglim osobama. Naši stariji sugrađani u tom centru imat će priliku vježbati Tai Chi, drevnu kinesku vještinu specifičnih pokreta koja dovodi do ravnoteže uma i tijela", navode iz Općine Centar. Dodaju da je za petak planiran zajednički izlet u Mostar.

Novi centar za zdravo starenje surađuje s istim centrom koji već drugu godinu djeluje u prostorijama u Titovoj ulici 12, kao i s drugim sarajevskim centrima te vrste.

Centar za zdravo starenje u zgradi "Svjetlosti" zvanično je otvoren 4. septembra, a radi svakim radnim danom od 9 do 15 sati. Općina Centar ustupila je prostor površine 140 metara kvadratnih i izdvojila više od 120.000 KM za obnovu i opremanje. Na osnovu ugovora, obaveza Općine Centar je da svake godine u budžetu osigura 28.000 KM, dok će Općina Stari Grad izdvajati godišnje 20.000 za rad tog centra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije