U ambasadi Irana otvorena knjiga žalosti povodom terorističkih napada

Anadolija
U ambasadi Irana otvorena knjiga žalosti povodom terorističkih napada
U zgradi ambasade Irana u Sarajevu danas je otvorena knjiga žalosti povodom dvostrukog terorističkog napada, od prije dva dana u Teheranu.

U ambasadu Irana jutros su stigli predstavnici diplomatskih predstavništava u BiH, a u knjigu žalosti su se, između ostalih, upisali predstavnici ambasada Austrije, Azerbejdžana i Turske, na taj način odali počast žrtvama terorističkih napada u Teheranu.

Ambasador Islamske Republike Iran u BiH Mahmoud Heidari istakao za medije kako teroristički napad koji se desio u Teheranu pokazuje da su ovaj, kao i slični događaji koju su se dešavali u Kabulu, Kerbeli, Parizu, Londonu, teroristički napadi koji iziskuju veću odlučnost i saradnju svih zemalja u borbi protiv terorizma.

“Islamska Republika Iran je tokom proteklih godina bila i žrtva terorizma i istovremeno predvodnik brobe protiv terorizma, i danas jeste vrijeme da sve strane koje iskazuju odlučnost za borbu protiv terorizma iskazu veću saradnju”, rekao je Heidari.

Naglasio je da sve strane koje su iskrene u borbi protiv terorizma trebaju iskazati veću saradnju u borbi protiv ove zlokobne pojave i kako bi se ona u potpunosti iskorijenila.

Zahvalio se kulturnim, vjerskim i političim ličnostima u BiH koji su do sada uputili poruke saučešća Islamskoj Republici Iran, povodom napada.

Knjiga žalosti će biti otvorena danas do 16 sati.

U Teheranu je, 7. juna, došlo do napada na zgradu iranskog parlamenta, te napada ispred turbeta bivšeg iranskog vjerskog lidera Ajatolaha Homeinija.

Snage sigurnosti ubile su sve napadače koji su učestvovali u napadu u zgradi iranskog parlamentu, dok je ispred turbeta Homeinija izveden samoubliački bombaški napad.

Iranska državna televizija objavila je da su u napadima u Teheranu poginule 22 osobe, uključujući i petoricu napadača. Ranjene su 52 osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije