Tužilaštvo zatražilo pritvor za Damira Hadžića, Zulum pušten na slobodu

E. H.
Tužilaštvo zatražilo pritvor za Damira Hadžića, Zulum pušten na slobodu
Avaz / Arhiv
Prekjučer je u Sarajevu nastavljeno postupanje policijskih službenika Državne akcije za istrage i zaštitu u velikoj policijskoj akciji Blok, te su tom prilikom u Sarajevu uhapšeni Damir Hadžić i Kasim Zulum.

Ovim osobama se na teret stavlja da su zloupotrijebile svoje položaje i učestvovale u bespravnoj isplati novca Esedu Radeljašu, i to u iznosu većem od milion konvertibilnih maraka. Inače, Hadžić je bivši načelnik Općine Novi Grad i ministar za promet i komunikacije BiH, dok je Zulum sudski vještak

Ove osobe su, nakon hapšenja, predate u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, kako bi se pristupilo daljoj istrazi u ovom slučaju. Tim povodom danas je Tužilaštvo KS-a odlučilo poduzeti i dalje mjere protiv pojedinih uhapšenih osoba.

„Postupajući  tužilac zatražio je mjeru pritvora za Damira Hadžića, zbog opasnosti da bi mogao utjecati na svjedoke, učestvovati u prikrivanju dokaza ili ponoviti krivično djelo“, kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS-a u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Također, potvrdila nam je i da je drugi uhapšeni, vještak Kasim Zulum, pušten na slobodu te da za njega nije zatražen pritvor, dok će za Hadžića u toku dana na Kantonalnom sudu u Sarajevu biti određeno ročište u ovom predmetu.

Podsjećamo, Hadžić je osumnjičen da je, dok je vršio dužnost načelnika Općine Novi Grad iz općinskog budžeta nezakonito isplatio više od milion konvertibilnih maraka Esedu Radeljašu, a za zemljište koje je nakon tužbe općina izuzela Radeljašu. U ovom slučaju teretili su i Zuluma da je počinio krivično djelo zloupotrebe procjene vještaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije