Turska sarajevskim školama donirala table, projektore...

Anadolija
Turska sarajevskim školama donirala table, projektore...
Na svečanosti uručenja poklona iz Turske školama u BiH u kojima se izučava turski jezik, uručen je i poklon za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Pokloni su dodijeljeni u ambasadi Republike Turske u BiH u Sarajevu, a povodom projekta "Moj izbor je turski" koji se provodi u bh. osnovnim školama.

U okviru njega, u školama u kojima se izučava turski jezik kao izborni predmet u BiH donirana je školska oprema u vidu 150 pametnih tabli, 300 projektora, 500 bijelih tabli i drugih pomagala čija ukupna vrijednost iznosi oko milion dolara.

Neke od poklona dobila je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović.

Poseban poklon joj je, po završetku svečanosti, uručio zamjenik ministra obrazovanja Turske Orhan Erdem, kojeg će, kako je rečeno, proslijediti predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

Inače, u okviru projekta "Moj izbor je turski" koji vodi Institut "Yunus Emre" Sarajevo, turski se kao drugi strani jezik uči u školama u BiH od 2011./2012. školske godine. Projekat je počeo s 1.100 učenika, a u školskoj 2016./2017. povećan je na 7.263 učenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije