Pripreme za zimu: Novo cvjetno ruho za ljepši glavni grad

Fena
Pripreme za zimu: Novo cvjetno ruho za ljepši glavni grad
U okviru jesenje sadnje cvijeća koju je KJKP "Park" d.o.o. Sarajevo otpočeo prije desetak dana brojne cvjetne gredice dobile su novo "ruho" i spremne su za nadolazeće zimske dane.

Između ostalog radilo se na uređenju cvijetnih površina u većini sarajevskih općina, a novim cvijećem uređene su površine uz zgradu Kantona i Općine Centar, na Ilidži i u banjskim parkovima, na trgovima u Vogošći, kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

Istaknula je kako je "sadnji novog sezonskog cvijeća prethodilo uklanjanje starog, jednogodišnjeg cvijeća, koje je završilo proces cvjetanja i koje je tokom ljetnih dana ukrašavalo javne zelene površine u Kantonu Sarajevo".

"Urađeno je i prekopavanje zemljišta, plijevljenje od korova, prihrana i nakon toga pristupilo se sadnji sezonskog dvogodišnjeg cvijeća, koje će na zelenim površinama ostati sve do proljeća naredne godine", kazala je Hamza.

U okviru ovih radova uređene su i površine u Rekreaciono-zabavnog centra "Pionirska dolina" i zoo vrt, a posjetioci ovog centra, kako je kazala, u narednim danima, sve dok ne padne snijeg, osim u prelijepom ambijentu i jesenjem pejzažu moći će uživati i u hortikulturnim ljepotama.

"Na navedenoj površini, odnosno u nekoliko cvjetnih gredica duž staza za šetanje i odmor, posađeno je oko 10.000 cvjetova viole i drugog cvijeća, dobijenog iz vlastite proizvodnje u rasadnicima u Nedžarićima i Sokolović-Koloniji", kazala je Hamza.

Osim ovih poslova radnici poduzeća "Park" intenzivno rade i na zaštiti ukrasnog grmlja i pripremi sadnica za zimske dane.

Akcija sadnje novog, sezonskog, dvogodišnjeg cvijeća bit će nastavljena i narednih dana, a osim općina Centar, Ilidža i Vogošća novo cvijeće krasit će i zelene površine u Starom Gradu, Novom Sarajevu i Novo Gradu, poručili su iz KJKP "Park".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije