Radi se sanacija korita rijeke Bosne: Građani će živjeti bez straha od poplava

S. H.
Radi se sanacija korita rijeke Bosne: Građani će živjeti bez straha od poplava
U posljednjih godinu dana Civilna zaštita Kantona Sarajevo krenula je u realizaciju projekta sanacije korita rijeke Bosne u smislu trajne regulacije toka rijeke.

Projekt je već ranije pripremljen, a radovi se trenutno izvode na dužini od 4,5 kilometra – od ušća rijeke Željeznice pa do mjesta gdje se Miljacka ulijeva u Bosnu (ispod stočne pijace na Butilama), potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo Mustafa Kovač.

„Radovi se odvijaju prema projektnoj dokumentaciji i u punom kapacitetu što će u svakom slučaju, pa čak i ako u trenutnoj situaciji dođe do eskalacije problema, značajno doprinijeti da ne dođe do plavljenja područja općine Ilidža i naselja Osijek, Hendekuša i ostala naselja“, ispričao je Kovač za naš portal.

Ova naselja godinama su imala problema s poplavama, zbog čega je Civilna zaštita uz pomoć drugih struktura morala djelovati na terenu i primjenjivati akcije spašavanja i evakuacije ljudi, materijalnih dobara koja se u datom trenutku mogu spasiti itd.

„Ovom regulacijom u mnogome će se smanjiti angažiranje ekipa pomoći – civilne i druge koje su bile na usluzi građanima“, naveo je direktor Civilne zaštite KS-a za Radiosarajevo.ba, naglasivši da su ekipe Civilne zaštite uvijek bile na usluzi građanima, te da će uvijek i biti.

„Ova sanacija konačno će doprinijeti da se riješi problem nesigurnog življenja na tom području i da će ljudi, kada se završi sanacija u punom kapacitetu na dužini od 20 kilometara, većim dijelom biti zaštićeni od poplava“, naveo je Kovač.

Kao popratna pojava ove sanacije - morat će se izvršiti regulacija kanalizacione mreže i podzemnih voda koje rastu tokom padavina i zbog kojih se povećavaju plavne površine.

„U svakom slučaju građani koji žive na ovom području bit će mnogo sigurniji, bezbrižniji“, rekao je zadovoljni direktor Civilne zaštite zato jer se ova situacija konačno rješava, jer, kako je naveo, i Civilna zaštita će imati manje posla, ali još važnije – stanovništvo će biti osigurano od poplava u narednom periodu.

Nakon što se završe radovi, ovo područje moći će se pretvoriti u oazu za građane – mogu se napraviti šetnice i slični sadržaji, dodao je Mustafa Kovač za Radiosarajevo.ba.

Kako se u rijeku Bosnu ulijeva više rijeka, poput Željeznice, Miljacke, Dobrinje, te manjih potoka – sanacija njenog korita bila je prioritet Civilne zaštite KS-a, jer kada dođe do jakih padavina zbog brojnih pritoka ova rijeka dodatno nabuja. No, iz Civilne zaštite ističu da imaju još problema i da je potrebno izvršiti sanacije Lepeničkog, Rakovačkog, kao i gornjeg toka rijeke Zujevine u dijelu općine Hadžići.

„To su manji projekti, ali i oni iziskuju pažnju. U narednom periodu potrebno je pripremiti projekte i pronaći sredstva, a nakon što se napravi projektna dokumentacija, treba pristupiti stalnoj regulaciji tih manjih vodotoka koji uslijed većih padavina poplave“, rekao je Kovač za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije